Basit Usulden Gerçek Usule Geçen Mükelleflerde Kdv İndirimi Hk.

Basit Usulden Gerçek Usule Geçen Mükelleflerde Kdv İndirimi Hk.konulu özelgenin içeriği aşağıda verilmiştir. Vergipedia üzerinden daha fazla özelgeye erişebilirsiniz. Diğer sayfalarımızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Basit Usulden Gerçek Usule Geçen Mükelleflerde Kdv İndirimi Hk. 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ücretsiz e-belge görüntüleyici program, e-fatura görüntületileyici program

BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.10.15.01-KDV-2011/107-1326/-8

25/01/2012

Konu

:

Basit usulden gerçek usule geçen mükelleflerde KDV indirimi

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; servis taşımacılığı faaliyetinden dolayı 01/05/2005-31/12/2010 tarihleri arasında basit usulde kayıtlı mükellef olduğunuz, 2007/Eylül ayında satın aldığınız otobüse ilişkin katma değer vergisini indirim konusu yapmadığınız, 2010/Aralık ayında ise ikinci otobüsünüzü satın alarak 01/01/2011 tarihi itibari ile gerçek usulde mükellef olduğunuz belirtilerek, kayıtlarınıza almış olduğunuz her iki araca ilişkin katma değer vergisini indirim konusu yapıp yapamayacağınız ile her iki araçla ilgili amortismanın ne şekilde ayrılacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği, anlaşılmaktadır.

             KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN:

            Katma Değer Vergisi Kanununun 29/1-c maddesinde götürü veya telafi edici usulde vergiye tabi mükelleflerden gerçek usulde vergilendirmeye geçenlerin çıkarılan envantere göre hesap dönemi başındaki mallara ait fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirebilecekleri belirtilmiştir.

            Bu çerçevede, basit usule tabi iken gerçek usule geçen mükelleflerin hesap dönemi başında çıkaracakları envanterde yer alan mallara ait fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV yi indirim konusu yapmaları mümkün bulunmaktadır.

            Buna göre; basit usulde mükellefken 2007/Eylül ve 2010/Aralık aylarında satın aldığınız araçlar için yüklenmiş olduğunuz KDV yi, gerçek usulde vergilendirmeye geçtiğiniz hesap dönemi başında çıkaracağınız  envanterde göstermek şartıyla, indirim konusu yapmanız mümkün bulunmaktadır.

            Ancak, söz konusu araçlara ilişkin yüklendiğiniz katma değer vergisini daha önce gider olarak kaydetmiş olmanız halinde, bu tutar için gerekli düzeltmenin yapılacağı tabiidir.

             VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN:

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun “Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerin Değerlenmesi” başlıklı Geçici 5’inci maddesinde “Bu kanunun mer’iyete girdiği tarihte veya müteakip yıllarda ticari, zirai veya mesleki kazançları dolayısıyla yeniden gelir vergisine girecek veya basit usulden gerçek usule geçecek olan mükellefler ile öteden beri faaliyete devam eden serbest meslek erbabının amortismana tabi iktisadi kıymetleri maliyet bedeli, maliyet bedeli bilinmiyorsa bizzat kendilerince alış tarihindeki rayice göre tahmin olunacak bedeli ile değerlenir. Şu kadar ki, bu kıymetlerin alış tarihleri ile mükellefiyete giriş veya gerçek usule geçiş tarihi arasındaki yıllara ait amortismanlar tutarı bu değerden düşülür ve bakiyesinin amortismanına devam olunur.” hükmü yer almaktadır.

            Yine aynı Kanunun 315’inci maddesinde “Mükellefler amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa ederler. İlan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır.” hükmündedir.

             Öte yandan, 320’nci maddesinde ise, “Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar. Bu sürenin yıl olarak hesaplanması için (1) rakamı mükellefçe uygulanan nispete bölünür.

            Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekilde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç olmak üzere, işletmelere ait binek otomobillerinin aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam ay sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman ayrılır. Amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değer, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilir.

            Her yılın amortismanı ancak o yıla ait değerlemede nazara alınabilir.

            Amortismanın herhangi bir yıl yapılmamasından veya ilk uygulanan nispetten düşük bir hadle yapılmasından dolayı amortisman süresi uzatılmaz.” hükmüne yer verilmiştir.

            Buna göre, basit usulde gelir vergisi mükellefi iken 2007/Eylül ayında almış olduğunuz otobüsü alış tarihiniz ile gerçek usulde gelir vergisi mükellefiyetine geçiş tarihiniz arasındaki yıla ait amortisman tutarını otobüsün maliyet bedelinden düşerek bakiyesinin amortismanına devam etmeniz mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

Özelge:Basit Usulden Gerçek Usule Geçen Mükelleflerde Kdv İndirimi Hk.

25.01.2012

B.07.1.GİB.4.10.15.01-KDV-2011/107-1326/-8

Son Yorumlananlar
Top
Menu