Bir A.ş. Nin Dahilde İşleme İzin Belgesi Kapsamında Yurt Dışından Bedelsiz Olarak İthal Ettiği Malları Fason Üretim Yaparak Tekrar İhraç Etmesi İşlemini Mal İhracatı Olarak Değerlendirerek Mahsup Talebinde Bulunduğu, Ancak 20.06.2003 Tarihli Ve 3431 Sayıl

Bir A.ş. Nin Dahilde İşleme İzin Belgesi Kapsamında Yurt Dışından Bedelsiz Olarak İthal Ettiği Malları Fason Üretim Yaparak Tekrar İhraç Etmesi İşlemini Mal İhracatı Olarak Değerlendirerek Mahsup Talebinde Bulunduğu, Ancak 20.06.2003 Tarihli Ve 3431 Sayılkonulu özelgenin içeriği aşağıda verilmiştir. Vergipedia üzerinden daha fazla özelgeye erişebilirsiniz. Diğer sayfalarımızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Bir A.ş. Nin Dahilde İşleme İzin Belgesi Kapsamında Yurt Dışından Bedelsiz Olarak İthal Ettiği Malları Fason Üretim Yaparak Tekrar İhraç Etmesi İşlemini Mal İhracatı Olarak Değerlendirerek Mahsup Talebinde Bulunduğu, Ancak 20.06.2003 Tarihli Ve 3431 Sayıl 

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

ücretsiz e-belge görüntüleyici program, e-fatura görüntületileyici program

Gelirler Genel Müdürlüğü

SAYI: B.07.0.GEL.0.57/5711-341                                                                14.08.2003-034347

KONU:          

İSTANBUL VALİLİĞİNE

(Defterdarlık: KDV Gelir Müdürlüğü)

İLGİ:    a) 12.6.2003 tarih ve 5711/341/25290 sayılı yazımız.

b) 23.6.2003 tarih ve DEF.0.34.18.25-26208/3461 sayılı yazınız.

İlgi (b) de kayıtlı yazınızdan; …… Vergi Dairesinin……. Vergi Numaralı mükellefi …… Giyim San. A.Ş. nin Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında yurt dışından bedelsiz olarak ithal ettiği malları fason üretim yaparak tekrar ihraç etmesi işlemini mal ihracatı olarak değerlendirerek mahsup talebinde bulunduğu, ancak 20.06.2003 tarihli ve 3431 sayılı özelgenizde de konunun hizmet ihracı kapsamında değerlendirilmesi sonucu mahsup dilekçesine eklenmesi gereken döviz alım belgelerinin eksik olması nedeniyle mükellefin cezai müeyyide ile karşı karşıya kaldığı anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-a maddesinde ihracat teslimleri ve yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Öte yandan, Dahilde İşleme İzin Belgesi sahibi imalatçıların, yurt dışındaki müşterilerden sağladıkları ve söz konusu belge kapsamında geçici kabul yoluyla “bedelsiz olarak” ithal ettikleri malları işleyerek tekrar yurt dışındaki müşteriye göndermeleri, fason imalat mahiyetinde bir işlem olduğundan “hizmet” olarak kabul edilmekte ve bu işlem mal ihracı değil, hizmet ihracı istisnası kapsamına girmektedir.

Mükellef bu kapsamda yaptığı ihracatla ilgili iade alacağının vergi borçlarına mahsubunu talep etmiş, ancak işlemi mal ihracı olarak değerlendirildiğinden mahsup talep dilekçesine mevcut olduğu halde hizmet ihracı ile ilgili belgelerden döviz alım belgesini eklememiş, bunun üzerine vergi dairesi de belge eksikliği nedeniyle mahsup talebini geçersiz saymıştır.

84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin “I/1.1.3.ii. Mahsup Telebinde Aranılacak Belgeler”*’ bölümündeki açıklamaya göre hizmet ihracında;

-yurt dışındaki müşteri adına düzenlenen faturanın aslı veya fotokopisi,

 -ihracatın gerçekleştiği döneme ilişkin  olarak indirilecek katma değer vergisi listesi ile ihraç edilen hizmet nedeniyle yüklenilen vergi miktarına ilişkin hesaplamaları gösterir tablo,

-münhasıran 4369 sayılı Bankalar Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar veya özel finans kurumlarınca düzenlenmiş döviz alım belgesi aslı veya ilgili banka veya özel finans kurumu şubesince onaylanmış örneği veya dövizin yurt dışından geldiğini gösteren bankadan alınmış belgenin,

mahsup talep dilekçesine eklenmesi gerekmektedir.

Mükellefin yaptığı işlem mal değil hizmet ihracı kapsamına girmektedir. Ancak, bu işlemde;

-Mükellef tarafından fiilen gerçekleştirilmiş geçerli bir ihracat işlemi söz konusudur.

-Bu işlem, dahilde işleme izin belgesi ve yurt dışındaki müşterinin siparişine dayanmakta bu nedenle kontrolü kolay belirli bir prosedür içinde yürümektedir.

-İşlemin ana girdisi yurt dışındaki müşterinin işlenmek üzere gönderdiği mallardır. Bunların ithalinde KDV ödenmediğinden iade talebi genel giderler ve tali mahiyetteki yurt içi alışların bünyesine giren miktarla sınırlıdır.

-Mükellef mahsup dilekçesine mevcut olduğu halde yaptığı işlemin mal ihracatı olduğu düşüncesiyle, hizmet ihracı ile ilgili belgelerden döviz alım belgesini eklememiştir.

-Mahsup talep dilekçesi verildikten sonra mükellef işlemin niteliği ve belgelerin eksikliği konusunda uyarılmamıştır.

Bu hususlar göz önüne alınarak, mükellefin yukarıda belirtilen belgeleri tamamlaması şartıyla mahsup talebinin mahsup dilekçesini verdiği tarih itibariyle geçerli sayılması Bakanlık Makamından alınan 12.8.2003 tarih ve B.07.Gel.057/5711-341 sayılı Onay ile uygun görülmüştür.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Özelge:Bir A.ş. Nin Dahilde İşleme İzin Belgesi Kapsamında Yurt Dışından Bedelsiz Olarak İthal Ettiği Malları Fason Üretim Yaparak Tekrar İhraç Etmesi İşlemini Mal İhracatı Olarak Değerlendirerek Mahsup Talebinde Bulunduğu, Ancak 20.06.2003 Tarihli Ve 3431 Sayıl

14.08.2003

B.07.0.GEL.0.57/5711-341-034347

Top
Menu