Fason Olarak Yapılan İplik İmalatı Sırasında Bu İşleri Yapanlar Tarafından Likra Hammaddesi İlave Edilmesi Durumunda Tevkifat Yapılıp Yapılmayacağı.

Fason Olarak Yapılan İplik İmalatı Sırasında Bu İşleri Yapanlar Tarafından Likra Hammaddesi İlave Edilmesi Durumunda Tevkifat Yapılıp Yapılmayacağı.konulu özelgenin içeriği aşağıda verilmiştir. Vergipedia üzerinden daha fazla özelgeye erişebilirsiniz. Diğer sayfalarımızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Fason Olarak Yapılan İplik İmalatı Sırasında Bu İşleri Yapanlar Tarafından Likra Hammaddesi İlave Edilmesi Durumunda Tevkifat Yapılıp Yapılmayacağı. 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ücretsiz e-belge görüntüleyici program, e-fatura görüntületileyici program

 BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

Sayı

:

64597866-130[9-2014]-164

21/10/2013

Konu

:

Fason olarak yapılan iplik imalatı sırasında bu işleri yapanlar tarafından likra hammaddesi ilave edilmesi durumunda tevkifat yapılıp yapılmayacağı.

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan fason olarak yaptığınız, iplik imalatı işinde, satıcı firmalar tarafından tedarik edilmek suretiyle gönderilen naylon hammaddesinin yanında, firmanız tarafından likra hammaddesi kullanıldığı, kullanılan likranın fason olarak üretilen ipliğin hammaddesi konumunda olduğu ve mamül içersinde tutar olarak ağırlıklı yer aldığı belirtilerek, şirketiniz tarafından düzenlenen “likra malzemeli fason iplik işçiliği” faturalarında  5/10 oranında KDV tevkifatı yapılıp yapılmayacağı  veya kullanılan likra hammaddesinin ve fason işçilik bedelinin ayrı ayrı fatura  edilmesi gerekip gerekmediği hususlarında Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

              3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu maddesinde gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

            Bu yetkiye istinaden 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde tevkifat yapılacak işlemler, tevkifat yapmakla yükümlü kurum ve kuruluşlar ile söz konusu hizmetlere uygulanacak tevkifat oranları ayrıntılı olarak açıklanmış olup, tebliğin “3.2.7. Fason Olarak Yaptırılan Tekstil ve Konfeksiyon İşleri, Çanta ve Ayakkabı Dikim İşleri ve Bu İşlere Aracılık Hizmetleri” başlıklı bölümünde;

            -Tebliğin (3.1.2.) bölümünde sayılanlara yapılan fason tekstil ve konfeksiyon işleri,  fason çanta ve ayakkabı dikim işleri ile Tebliğin (3.2.7.2.6) bölümünde belirtilen aracılık hizmetlerinde, alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı,

            -Tevkifat kapsamına, deriden mamul giyim eşyalarına ilişkin fason işler de dahil olmak üzere fason tekstil ve konfeksiyon işlerinin (perde, halı, mobilya kumaşı ve örtüsü, havlu, oto koltuk kumaşı, çuval ve benzerleri ile bunların imalinde kullanılacak iplik veya kumaşa verilen fason hizmetler dahil) gireceği,

             -Fason imalatın şartının, imal edilecek mal ile ilgili ana hammadde başta olmak üzere hammaddelerin fason iş yaptıranlarca temin edilmesi olduğu,

           -Fason olarak yapılan işlerde, fason işi yapanlar tarafından kullanılan iplik, fermuar, düğme, tela, astar ve benzeri her türlü yardımcı madde ve malzemelerin, fason hizmet bedeline dahil edileceği, fason iş için kullanılan bu madde ve malzemelerin ayrı fatura edilmesi söz konusu olmadığı 

             açıklamalarına yer verilmiştir.

            Ayrıca, konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı 63 No.lu KDV Sirküleri ile değişik 60 No.lu KDV Sirkülerinin  “2.2.2.7. Fason Olarak Yaptırılan Tekstil ve Konfeksiyon İşleri, Çanta ve Ayakkabı Dikim İşleri ve Bu İşlere Aracılık Hizmetleri” bölümünde de konuyla ilgili açıklamalar yer almaktadır.

             Yukarıdaki hüküm ve açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, fason imalatın şartı, imal edilecek mal ile ilgili ana hammadde başta olmak üzere hammaddelerin fason iş yaptıranlarca temin edilmesidir.

             Bu itibarla, firmanızca sağlanan likra hammaddesinin mamul içerisinde miktar ve tutar olarak, yardımcı madde sayılmasını gerektirecek kadar cüzi yer tutması durumunda, yapılan işin fason işi olarak değerlendirilip tevkifata tabi tutulması gerekmektedir. Bu durumda tarafınızdan sağlanan likra hammaddesi ve fason işçilik için ayrı ayrı değil tek bir fatura düzenlenerek, tevkifatın bu faturada yazan bedel üzerinden hesaplanması gerekmektedir.

            Ancak, şirketinizce yapılan iplik imalatı işinde işi sipariş eden işletmeler tarafından temin edilen naylon hammaddesi yanında, firmanızca tedarik edilen likranın mamul içerisinde ana hammadde olarak ve miktar ve tutar itibariyle ağırlıklı yer tutması halinde, fason imalattan bahsetmek mümkün olamayacağından, bu imalatlarınızın üzerinden tevkifat uygulanmasına gerek bulunmamaktadır.

         Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Özelge:Fason Olarak Yapılan İplik İmalatı Sırasında Bu İşleri Yapanlar Tarafından Likra Hammaddesi İlave Edilmesi Durumunda Tevkifat Yapılıp Yapılmayacağı.

21.10.2013

64597866-130[9-2014]-164

Top
Menu