İzale-i Şuyu Davası Kapsamında Yapılan Arsa Satışında Fatura Düzenlenip Düzenlenmeyeceği Ve Kdv.
İzale-i Şuyu Davası Kapsamında Yapılan Arsa Satışında Fatura Düzenlenip Düzenlenmeyeceği Ve Kdv.konulu özelgenin içeriği aşağıda verilmiştir. Vergipedia üzerinden daha fazla özelgeye erişebilirsiniz. Diğer sayfalarımızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü
Sayı
:
45404237-130[I-12-152]-234
15/08/2013
Konu
:
İzale-i şuyu davası kapsamında yapılan arsa satışında fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği ve KDV.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; hissedarı olduğunuz … İli … Mahallesinde bulunan tapunun … ada, … sayılı parselinde kayıtlı arsa vasfındaki gayrimenkulün izale-i şuyuu suretiyle satışının yapılacağından bahisle, söz konusu arsa payının satışında fatura düzenlemek zorunda olup olmadığınız ile düzenlenmesinin gerekmesi halinde Katma Değer Vergisi (KDV) uygulaması hakkında Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.
VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN:
213 sayılı Vergi Usul Kanununun (VUK) 229 uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır. Kanunun 231 inci maddesinin (5) numaralı bendinde de faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı, 232 nci maddesinde ise birinci ve ikinci tüccarlarla kazancı basit usulde tespit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek, satın aldıkları emtia ve hizmetler için de fatura istemek ve almak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.
Yukarıda belirtilen Kanun hükümleri dikkate alındığında; şirketinizin hissedarı olduğu gayrimenkulün İkinci Sulh Hukuk Mahkemesi Satış Memurluğunca açık artırma suretiyle satılmasında, şirketinizce yapılmış bir satıştan bahsedilemeyeceğinden VUK’nun 229 uncu maddesine göre fatura düzenlenmesi gerekmemektedir. Ancak; Satış Memurluğunca düzenlenen satış müzekkeresi üzerine Tapu Müdürlüğünce satışın tescilini müteakip söz konusu gayrimenkulün şirketinizin kayıtlarından çıkarılması ve satışa ilişkin tüm belgelerin de şirketinizce VUK’nun 227 ve 229 uncu maddelerine göre ispat edici belge olarak muhafaza edilmesinin gerekeceği tabiidir.
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:
3065 sayılı KDV Kanununun;
– 1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınaî, zirai, faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin,
– 1/3-d maddesinde, müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışların
KDV ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.
Konu ile ilgili olarak yayımlanan 15 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin “I-Müzayede Mahallinde Yapılan Satışlar” başlıklı bölümünde, izale-i şuyu satışlarında vergiyi doğuran olayın, satışın yapıldığı tarihte vuku bulduğu, verginin mükellefinin satışları düzenleyen özel ve resmi kişi ve kuruluşlar olduğu açıklanmıştır.
Buna göre, söz konusu arsanın satışı işleminde KDV nin mükellefi satışı yapan mahkeme olup, KDV açısından şirketinizce yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Özelge:İzale-i Şuyu Davası Kapsamında Yapılan Arsa Satışında Fatura Düzenlenip Düzenlenmeyeceği Ve Kdv.
15.08.2013
45404237-130[I-12-152]-234
Vergipedia.com internet sitesinde yayınlanmıştır. Yanlızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Vergipedia Tüm hakları saklıdır.