Ülkemiz basınında çok fazla yer etmemiş olmasına karşın ABD’de bir başka kripto para dolandırıcılığı daha gün yüzüne çıkarıldı. Bitclub Network, kripto para yatırımları yöneten bir iş modeli üzerine kuruluydu.
[responsivevoice_button voice=”Turkish Male” buttontext=”Makaleyi Dinle”]
Ülkemiz basınında çok fazla yer etmemiş olmasına karşın ABD’de bir başka kripto para dolandırıcılığı daha gün yüzüne çıkarıldı. Bitclub Network, kripto para yatırımları yöneten bir iş modeli üzerine kuruluydu. 2014 yılından bu yana aktif olan sistem (https://bitclubnetwork.com/) web adresi üzerinden faaliyet göstermekteydi. İş modelinin arkasında bulunan ve şemanın yöneticisi olduğu ifade edilen üç kişi 722 Milyon USD tutarında bir dolandırıcılığa imza atmakla suçlanıyor.
Bunlardan özellikle Matthew Brent Goettsche’nin ifadeleri basına yansımış durumda. Kendisi yatırımcılarını koyun olmakla itham ediyor. Ayrıca kurduğu sistemi enayilerin sırtında yükselen bir iş modeli olarak tanımlıyor. Haklı olduğu bazı noktalar var. Kripto paradan kazanmak herkesin harcı değil.
Havuz Partisine Katılanlar Telaşlı
Bitclub Network tarafından düzenlenen elektronik havuz partisine katılanlar paralarını kurtarma telaşına düşmüş durumdalar. Kripto para piyasasıyla ilgilenenlerin bildiği üzere blok zincire kaydedilecek blokların işlenme sürecinde madencilerin önemli bir payı var. Kripto para sistemleri de madencilerin emeğini(CPU, GPU, elektrik) karşılıksız bırakmıyor ve kendilerini kripto para ile ödüllendiriyor.
Kripto paraların piyasaya arzını düzenleyen algoritmalar, blok zincirine eklenen bloklar için sorduğu bulmacanın zorluğunu(bulmacanın çözümü için gereken gpu, cpu gücünün düzeyi), katılımcı sayısına da bağlı olarak arttırıyor ve para arzını bu şekilde düzenliyor.
Belli para birimlerinde, ev bilgisayarlarıyla ve hatta ne kadar gelişmiş olsa da tek bir bilgisayarla madencilik geliri elde etmek artık geçmişte kalmış durumda. Bu para birimlerinden birisi de Bitcoin. Buna karşın halen ev bilgisayarlarıyla madencilik geliri elde edilebilecek yeni nesil kripto paralar da mevcut. Söz konusu paraların getirisi ve talebi elbette eski kuşak kripto paralar kadar olmuyor.
Ev bilgisayarlarının yetmediği yerlerde madencilik yapmak isteyen insanlar bir araya gelerek (CPU, GPU güçlerini birleştirerek), büyük havuzlar oluşturuyorlar. Bu havuzların gücüyle algoritma tarafından sorulan bulmacanın çözülmesi ve blokların oluşturulması bireysel bir çabadan çok daha olası. Eğer blok yazılabilirse algoritmanın verdiği ödül havuz katılımcıları arasında dağıtılıyor. İşte Bitclub Network’ün iş modeli de bu havuz yapısı üzerine kuruluydu.
Mayo, Bone, Terlik ve Hadi Havuz Da Bizden, Para Sizden
Bitclub Network, yatırımcılarına herhangi bir donanım almaksızın kendi altyapılarını kullanarak hazır birkaç havuz üzerinden 500, 1.000 ve 2.000 Dolar yatırımda bulunma ve madencilik geliri elde etmeyi vadediyordu. Yatırımcılar 1.000 günlük bir yatırım süresi içerisinde sistemde kalmak zorundaydılar.
Bitclub Network, ayrıca dünyadaki kripto para operasyonlarında ilk 10’da yer aldığını iddia ediyordu. Şema yöneticilerin ABD’de eyalet eyalet gezip yatırım modelini anlattıkları ve batmak için çok büyük olduklarını söyleyerek yatırımcı topladıkları biliniyor.
Tanıtımlarında Bitcoin, Zcash ve Ethereum’a atıf yapılarak 70.000 koin üzerinde madencilik geliri elde edildiği ifade ediliyordu ki bu oldukça yüksek bir tutar. Oysa belli bir tarihten sonra şemanın kripto para madenciliği yapan altyapıya daha fazla yatırım yapmadığı tahmin ediliyor. Yani yeni yatırımcılardan alınan para eski yatırımcılara dağıtılarak sistem ayakta tutulmuş oldu.
Bitclub Network Referans Sistemi
Bitclub Network sisteminin yöneltilen suçlamaların iki ucu bulunuyor. Bunlardan birinci referans gelirleri. Klasik bir piramit sisteminde olduğu gibi sisteme kazandırdığınız yatırımcı üzerinden referans geliri elde edebiliyordunuz. Bu referans geliri dolayısıyla sistemin piramit bir şema olduğu dile getiriliyor.
Şemanın yatırımcılarına ciddi miktarda kripto para dağıttığı da biliniyor. Vadettiği yüksek getiri dolayısıyla referans işine girmeden de çok fazla yatırımcı toplayabilecek şema, ponzi ve piramit öğelerini aynı anda bünyesinde barındırıyordu.
Söz konusu şema aynı zamanda, izin almadan menkul kıymet ihracı ile de suçlanıyor. Çünkü bilgisayarınızda katıldığınız bir havuzun aksine, bu tarz havuzlarda aslında para karşılığı bir hak satın olmuş oluyorsunuz. Bu tarz işlemler Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından menkul kıymet olarak görüldüğünden menkul kıymet olarak kayıt edilmek zorundalar.
Bitclub Network Çocuk Kulübünde Türk Yatırımcı da Var
Bitclub Network websitesi incelendiğinde Türkçe dil desteği olduğunu göreceksiniz. Miktarını bilmesek de sistemde bir kısım Türk yatırımcısının olduğunu tahmin ediyoruz. Her ponzi piramit vakasında olduğu gibi bu yatırımcılar muhtemelen kaybettikleri paralara razı olacak diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak ufukta hala umut var.
ABD Adalet Sistemi bu konuda biraz daha farklı işliyor. Mağdurlar bu linkten (https://www.justice.gov/usao-nj/bitclub) Adalet Bakanlığı’nın sayfasına giderek mağduriyetini dile getirebiliyor. Bu sistemde buharlaştırılan paraların ne kadarı geri döndürülebilir bilmiyoruz. Ancak bu şemaların yarattığı mağduriyetlerin giderilmesi kısmında ABD’nin birçok ülkeye örnek süreçler izlediğini dile getirebiliriz.
Vergipedia.com internet sitesinde yayınlanmıştır. Yanlızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Vergipedia Tüm hakları saklıdır.
Erhan Selim
Vergi Müfettişi
Yazarımız Erhan Selim Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Ankara Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlığı’nda Vergi Müfettişi olarak görev yapmaktadır Çeşitli dillerde programlama ve yazılım bilgisine sahip olup elektronik defter ve belge ...Devamını Oku