Krom Madeni Üretimi Yapan Firma İçin İhraç Kayıtlı Mal Teslimi Hk.
Sayı
:
50426076-130[11-2015/20-1246]-159
04.11.2016
Konu
:
Krom madeni üretimi yapan firma için ihraç kayıtlı mal teslimi hk.
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, firmanızın krom madeni üreticisi olduğu, imalatçı belgesi ile kapasite raporu ve sanayi sicil belgesinin bulunduğu, ekipman ve işçiler kullanarak doğada tabii halde bulunan krom madeninin yer altından çıkarıldığı ve sadece kırma ve seçmeye tabi tutulduğundan bahisle, söz konusu krom madeninin imalatını yapmış olup olmayacağınız ve Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun ihraç kayıtlı mal teslimi ile ilgili hükümlerinden faydalanıp faydalanamayacağınız hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
KDV Kanununun 11/1-c maddesinde, ihraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait KDV nin ihracatçılar tarafından ödenmeyeceği, ancak tahsil edilmeyen KDV nin imalatçı mükelleflerce ilgili dönem beyannamesinde beyan edileceği ve bu verginin, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunacağı, söz konusu malların, ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içinde ihraç edilmesi halinde, tecil edilen verginin terkin edileceği hükme bağlanmıştır.
Konuyla ilgili olarak 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinin,
(II/A-8.3.) bölümünde;
“Tecil-terkin uygulamasından ” imalatçı” vasfını haiz satıcılar yararlanabilir.
İmalatçının;
– Sanayi siciline kayıtlı ve sanayi sicil belgesini haiz olması veya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınmış çiftçi kayıt belgesi, gıda işletmesi kayıt belgesi ve işletme onay belgelerinden (üretici belgesi) herhangi birine sahip olması, (Bu belgeler sonraki bölümlerde “imalatçı belgesi” olarak anılacaktır.)
– İlgili meslek odasına kayıtlı bulunması,
– Üretimin yapıldığı dönemde yürürlükte bulunan Sanayi Sicil Tebliğlerinde öngörülen sayıda işçi çalıştırması ve gerekli araç parkına sahip olması veya kapasite raporundaki üretim altyapısına sahip olması,
gerekmektedir.”
(II/A-8.4.) bölümünde;
” İhraç kaydıyla teslimi yapılan malın, ihracat faturası ve gümrük beyannamesinde yer alan malla aynı olması gerekir. Aynı olmasına rağmen fatura ve/veya gümrük beyannamesinde farklı belirtilmesi halinde, ihraç kaydıyla teslim edilen mal ile ihraç edilen malın aynı olduğunun, bu konuya münhasır vergi inceleme raporu veya YMM raporu ile tespiti istenir.
İhracatçı, ihraç kaydıyla aldığı malı imalatçının teslim ettiği şekilde ihraç etmelidir. İhraç kaydıyla teslim edilen malın eklentisi veya ayrılmaz parçası niteliğindeki mallar ile ihraç malı için ambalaj maddesi veya malzemesi olarak kullanılan malların 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi kapsamında teslimi mümkündür. Ancak, bu malların tesliminde tecil-terkin uygulanabilmesi için, asıl malın 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi kapsamında tecil-terkin uygulanarak satın alınması ve yurtdışındaki müşteri adına düzenlenen faturada ve gümrük beyannamesinde asıl malla birlikte bu nitelikteki malların da yer alması gerekir.”
açıklamalarına yer verilmiştir.
Konuyla ilgili olarak yayımlanan 60 No. lu KDV Sirkülerinde de gerekli açıklamalara yer verilmiştir.
Özelge talep formu ekinde bulunan belgelerin incelenmesi neticesinde, …. tarih ve …. Belge No.lu Sanayi Sicil Belgesinde Şirketinizin üretim konusunun “Parça Krom Cevheri İstihracı, Tüvenan Krom Cevheri İstihracı ve Konsantre Krom Cevheri” olduğu, …. tarih ve …. sayılı Kapasite Raporunda ise “Krom Cevheri İstihracı ve Zenginleştirilmesi” konusunda faaliyet göstermiş olduğunuz anlaşılmıştır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre; ihraç kaydıyla teslimin yapıldığı dönemde sanayi sicil belgesine sahip olunması, ihracatı yapılacak ürünün sanayi sicil belgesinde üretim konusu olarak belirtilmesi ve imalatçı sayılmanın diğer şartlarının taşınması kaydıyla, firmanızca çıkarılan krom madeninin KDV Kanununun 11/1-c maddesine göre ihraç kaydıyla teslimi mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
Özelge:Krom Madeni Üretimi Yapan Firma İçin İhraç Kayıtlı Mal Teslimi Hk.
04.11.2016
B.07.1.GİB.4.38.15.01-130[11-2015/20-1246]-159
Vergipedia.com internet sitesinde yayınlanmıştır. Yanlızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Vergipedia Tüm hakları saklıdır.