Polietilen İle Plastik Granülü İşlemden Geçirmek Suretiyle Üretilen Mamülün Kdv Tevkifatı Hk.

Polietilen İle Plastik Granülü İşlemden Geçirmek Suretiyle Üretilen Mamülün Kdv Tevkifatı Hk.
 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

TEKİRDAĞ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ücretsiz e-belge görüntüleyici program, e-fatura görüntületileyici program

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.59.15.01-KDV-174-2010-33

24/08/2011

Konu

:

Polietilen ile Plastik Granülü İşlemden Geçirmek Suretiyle Üretilen Mamülün KDV Tevkifatı

        İlgide kayıtlı dilekçenizde, toptan hurda plastik, hurda metal ve polietilen alım satımı faaliyetinde bulunan şirketinizde aynı zamanda granül imalatı da yapıldığından bahisle,  katma değer vergisi istisnası kapsamına girmeyen polietilen ile KDV tevkifatına tabi bulunan plastik granülün tekrar karıştırılıp ısıl işlemden geçirildikten sonra meydana gelen Polietilen-0G3 ve Polietilen-F2  maddesinin KDV tevkifatına tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş sorulmaktadır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu  maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden bazı işlemlerde vergi alacağını güvence altına almak amacıyla sorumluluk uygulaması öngörülmüş, tevkifat yapacak kurum ve kuruluşlar, tevkifat yapılacak işlemler ve tevkifat oranları muhtelif KDV Genel Tebliğleri ile KDV Sirkülerinde açıklanmıştır.

            Aynı Kanunun 17/4-g maddesinde, külçe altın, külçe gümüş, kıymetli taşlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zeberced, inci, kübik virconia) döviz, para, damga pulu, değerli kağıtlar, hisse senedi, tahvil ile metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt, cam hurda ve atıklarının teslimi katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

            Diğer taraftan, 97 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin “Hurda ve Atık Plastikten Elde Edilen Ürünlerde KDV Uygulaması” başlıklı bölümünde aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir.

            “KDV Kanununun 5035 ve 5228 sayılı Kanunlarla değişik 17/4-g maddesine göre plastik, lastik, kauçuk hurda ve atıklarının teslimi katma değer vergisinden müstesnadır.

            Bu hüküm çerçevesinde, plastik hurda ve atıklarının tesliminde KDV uygulanmamaktadır.

            Ancak, plastik hurda ve atıklarının çeşitli işlemlerden geçirilip işlenmesi sonucunda elde edilen ve genellikle plastik esaslı malzeme imalatında hammadde olarak kullanılan pet kırıkları, plastik çapak, plastik granül ve benzeri ürünler, hurda ve atık niteliğini kaybederek imalat sektöründe hammadde olarak kullanılan bir mamül haline gelmeleri nedeniyle KDV Kanununun sözü edilen 17/4-g maddesinde düzenlenen istisna kapsamına girmemektedir.

            Genel oranda vergiye tabi olan bu ürünlerin tesliminde 86 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (B/1) bölümü gereğince tevkifat uygulanmaktadır.

            Bu Tebliğin yayımını izleyen 5 inci günde başlamak üzere, tevkifat kapsamına giren işlemlerde bu Tebliğin (1.2) bölümündeki açıklamalar çerçevesinde alt sınır uygulanması uygun görülmüştür.”

            Buna göre,  şirketinizce imal edilen ve satışında tevkifat uygulanan plastik granülün polietilen ile karıştırılıp ısıl işlemden geçirilerek imal edilen  Polietilen-0G3 ve Polietilen-F2 teslimleri tevkifata tabi olmayacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Özelge:Polietilen İle Plastik Granülü İşlemden Geçirmek Suretiyle Üretilen Mamülün Kdv Tevkifatı Hk.

24.08.2011

B.07.1.GİB.4.59.15.01-KDV-174-2010-33

Top
Menu