Yediemin Olarak Alınan Ücretin Katma Değer Vergisine Tabi Tutulması Hk.

Yediemin Olarak Alınan Ücretin Katma Değer Vergisine Tabi Tutulması Hk.konulu özelgenin içeriği aşağıda verilmiştir. Vergipedia üzerinden daha fazla özelgeye erişebilirsiniz. Diğer sayfalarımızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Yediemin Olarak Alınan Ücretin Katma Değer Vergisine Tabi Tutulması Hk. 

T.C.

ORDU VALİLİĞİ

ücretsiz e-belge görüntüleyici program, e-fatura görüntületileyici program

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.52.10.00-005-16

18/07/2011

Konu

:

Yediemin olarak alınan ücretin Katma Değer Vergisine tabi tutulması hakkında

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, otopark ve oto yıkama faaliyetinizin yanında özel yedieminlik müessesesi olarak da faaliyet gösterdiğinizi, yediemin olarak elde ettiğiniz gelirin; ücret mi, ticari kazanç mı olduğu ve katma değer vergisine tabi olup olmadığı hakkında görüş talep edilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1 inci maddesinin 1 numaralı fıkrasında; ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

Aynı kanunun 4/1 inci maddesinde; hizmet, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler şeklinde tanımlanmış ve bu işlemlerin; bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi, şekillerde gerçekleşebileceği belirtilmiştir.

Ayrıca Türk Ticaret Kanununun 12 nci maddesinde “Aşağıda yazılı veya mahiyetçe bunlara benzeyen işlerle uğraşmak üzere kurulan müesseseler, ticarethane sayılır.” denilerek 12 nci bendinde ‘acentelik, tellallık, komisyonculuk ve sair bütün tavassut işleri’ sayılmıştır.

Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ‘Ticari Kazancın Tarifi’ başlıklı 37 nci maddesinde “Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır” hükmüne yer verilmiş olup, ‘Ücretin Tanımı’ başlıklı 61 inci maddesinde ise ücret,  “… işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.” şeklinde tanımlanmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalara göre, yedieminlik faaliyetinde bulunanların bu faaliyetlerini bir işyeri açarak, ticari bir organizasyon altında yürütmeleri halinde, elde edilen kazancın ticari kazanç olarak değerlendirilmesi ve katma değer vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Bir ticari organizasyon olmaksızın, zaman zaman yedieminlik faaliyetinde bulunanlara ilgili idarelerce bu hizmetleri dolayısıyla yapılan ödemeler ücret niteliği taşıdığından, söz konusu ödemeler katma değer vergisinin konusuna girmemektedir.

Buna göre, otopark ve oto yıkama faaliyetine ilave olarak işyerinizde bir ticari organizasyon oluşturmak suretiyle özel yedieminlik faaliyetini yürüttüğünüz anlaşıldığından, elde edilen kazancın ticari kazanç olarak değerlendirilerek katma değer vergisine tabi tutulması ve KDV mükellefiyetine ilişkin ödevlerinizin genel esaslar çerçevesinde yerine getirilmesi gerekmektedir.  

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Özelge:Yediemin Olarak Alınan Ücretin Katma Değer Vergisine Tabi Tutulması Hk.

18.07.2011

B.07.4.DEF.0.52.10.00-005-16

Son Yorumlananlar
Top
Menu