Dış Ticaret(7)

Diğer konular:

İhracatçıya ve Üreticiye Kurumlar Vergisi İndirimi

Makale Dış Ticaret Erol Çember

22/1/2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan7351 sayılı “Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile ihracatçı ve üreticiyi ilgilendiren bir takım değişiklikler yapılmıştır.

24 Ocak 2022 0 3003

25. yılında AB-Türkiye Gümrük Birliği revizyonu ve Yeşil Mutabakat Süreci

Makale Dış Ticaret Onur Çelik

Türkiye, 1996 yılında Avrupa Birliği’nin (AB) üyeleri arasında kurmuş olduğu gümrük birliğine dâhil olmuştur. Türkiye, AB’ye üye olmadan gümrük birliğine üye olan tek devlettir. AB üyesi olmadığı için karar alma mekanizmasına dâhil olamamakta ancak alınacak kararları uygulamak zorundadır. Yani ulusal dış ticaret politikasını belirleme yetkisini tek taraflı olarak AB’ye üye olma ümidi ile devredilmiş ve maalesef bir nevi taviz verilmiş durumdadır.

Türkiye ve AB arasındaki ticaret hacmi ise 1996 yılında 33 milyar dolar iken , 2020’de 143.4 milyar dolara yükselmiştir. Buna mukabil, 25 yıllık dönemde AB lehine verilen dış ticaret açığı ise yaklaşık 250 milyar dolardır. Bu tutar her yıl ortalama 10 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğimiz anlamına gelmektedir. Bu handikapa rağmen de Gümrük Birliği anlaşması Türkiye’yi Güney Doğu Asya rekabetinden uzun yıllar korumuştur. Tabi ki Gümrük Birliğinin Türkiye’ye olan yansımalarını tam olarak analiz edebilmek adına kapsamlı bir etki analizinin yapılması gerekmektedir. Söz konusu çıkarsamamız bu anlamda belki ilgililere bir çağrı olur.

23 Ağustos 2021 0 3812

Türkiye’nin ihracat menzili nasıl artırılabilir?

Makale Dış Ticaret Onur Çelik

İhracat menzili, bir ülkenin veya şirketin ihracat yaptığı ülkelerin uzaklıklarının, o ülkelere yapılan ihracatın toplamdan aldığı paya göre ağırlıklandırılması ile hesaplanır. Başkentler arasındaki kuş uçuşu mesafeye dayanan bu hesaplamaya göre Türkiye’nin ortalama ihracat menzili yaklaşık 3 bin km’dir. Dünyadaki en büyük 20 ihracatçının ihracat menzilleri incelendiğinde ise, Türkiye’nin, ihracat menzili dar olan Avrupa ülkelerine benzediği görülmektedir. Çin, Japonya, Malezya, Kore ve Tayland gibi Uzak Doğu ülkeleri ve Amerika ise ortalamada 6 bin km’lik menzilleriyle ihracat menzilleri geniş ülkeler arasında yer almaktadır.

12 Mayıs 2020 0 2879

Koronavirüse(Covid – 19) Ekonomik Açıdan Ne Kadar Hazırlıklıyız?

Makale Dış Ticaret Erhan Selim

İran’dan gelen haberlerden anlaşılabileceği üzere Koronavirüs(Covid–19) kapımıza dayanmış bulunuyor. Basına yansıyan haberler ise hastalığın dünya çapında endişe verici şekilde yayıldığını göstermekte. Şu an için hastalık bize hiç uğramayacakmış gibi yapıp olumlu düşünerek evrene güzel sinyaller yolladığımızı görebiliyoruz. Elbette panik olmamız gerekmiyor. Buna karşın en kötü ihtimale karşı da hazırlıklı olmalıyız.

3 Mart 2020 0 3846

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi

Makale Dış Ticaret Erol Çember

İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin yeni yapılan düzenleme ile gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedellerin en az %80’inin bir bankaya satılmasına ilişkin zorunluluk kaldırıldı. Ancak bedellerin yurda getirilmesi ile ilgili fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günlük süre devam etmektedir.

23 Ocak 2020 0 3962

Bir montajcılık hikayesi : Dahilde İşleme Rejimi ile Sanayicilik

Makale Dış Ticaret Onur Çelik

Dünya’da hiçbir ülkenin gerek mutlak gerekse mukayeseli olarak ekonomik bakımdan tüm alanlarda diğer ülkelerden üstün olamayacağı ve kendi kendisine yetemeyeceği artık bilinen bir gerçektir. Kaldı ki, günümüzde de hiçbir ülke tam anlamıyla dışa kapalı ve korumacı bir ekonomik sisteme sahip değildir. Çünkü dış ticaret sıfır toplamlı bir oyun değildir. Bu çerçevede Türkiye’de var olan ekonomik […]

14 Ocak 2020 0 4026

Gümrük Birliği Anlaşması Acilen Güncellenmeli

Makale Dış Ticaret Onur Çelik

Peki, tüm bu yüksek ticaret hacmine rağmen göreceli üstünlük sağladığımız tarım ve hizmetler sektörü neden gümrük birliği kapsamına dâhiledilememiştir? AB ile Türkiye arasındaki dış ticaret dengesine baktığımızda da, tablonun tamamen Türkiye’nin aleyhine olduğu görülmektedir. İstatistiklere göre AB ülkelerinden yapılan ithalatımızın, ihracatımızdan %30-40 civarında daha yüksek olduğu görülmektedir. 1996-2016 yılını kapsayan 20 yıllık dönemde AB lehine verilen dış ticaret açığı 200 milyar dolardır. Bu tutar her yıl ortalama 10 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğimiz anlamına gelmektedir.

25 Eylül 2019 0 4447
Son Yorumlananlar
Top
Menu