Yeniden Değerleme(3)
Diğer konular:
Yeniden Değerlemede YMM Raporu Belirsizliği
Makale Yeniden Değerleme Caner AtikUzun süredir vergi gündeminde olmayan “Yeniden Değerleme” konusu önce 7326 sayılı Kanunla Vergi Usul Kanunu’na eklenen Geçici 31’inci madde ile sonrasında ise 7338 sayılı Kanunla yine Vergi Usul Kanunu’na eklenen Geçici 32’nci madde ile 2021 yılında yeniden gündemimize girdi. Ancak yılın sonlarına doğru enflasyon rakamlarındaki artış, enflasyon düzeltmesi uygulanmasını öne çıkardı. Vergisiz bir değerleme yöntemi olduğu için enflasyon düzeltmesinin tartışılmaya başlanmasıyla yeniden değerleme ikinci plana düştü. Fakat 7352 sayılı Kanunla 2022 ve 2023 yıllarında enflasyon düzeltmesinin uygulanmayacağı hükme bağlanınca bir kere daha yeniden değerleme uygulaması ile baş başa kaldık.
Yeniden Değerleme Kalıcı Hale Geldi
Makale Yeniden Değerleme Erol Çember2018 yılına kadar da Vergi İdaresi duruma seyirci kalmaktan öte gidemedi. 2018 yılında Vergi Usul Kanununa eklenen geçici madde ile mükelleflerin aktiflerinde yer alan taşınmazların değerinin Yİ-ÜFE değerindeki artış oranı dikkate alınarak, yeniden belirlenmesi imkanı sağlandı. Ancak bu düzenlemenin sadece taşınmazlarla sınırlı olması ve değerleme sonucunda ödenecek vergi oranının %5 gibi yüksek bir oran olmasından dolayı pek rağbet görmedi.
Geçtiğimiz Haziran ayında yasalaşan ve halk arasında vergi affı olarak bilenen, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin” 7326 Sayılı Kanun ile tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan kollektif, adi komandit ve adi şirketler de dâhil olmak üzere ferdi işletme sahibi gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine yeniden değerleme imkanı getirildi. Bu uygulamadan yararlanma imkanı da 31.12.2021 tarihine kadar devam etmektedir.
Yeni Yılda Vergiler Ne Oldu?
Makale Yeniden Değerleme Erol ÇemberYeni yılın gelmesiyle birlikte zamlanmış vergilere de merhaba dedik. Bilindiği üzere her yıl uygulanacak vergilerin birçoğu yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. 2021 yılı için yeniden değerleme oranı %9,11 olarak belirlendi ve bu oran üzerinden 2021 de uygulanacak vergi ve hadlerin de neler olduğu ortaya çıkmış oldu.