2018 Yılının Bankalar Dışındaki İlk 10 Kurumlar Vergisi Mükellefi
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2018 yılı Kurumlar Vergisi rekortmenleri açıklandı. Mükelleflerin bir kısmı isimlerinin açıklanması istememekle beraber ilk sıralarda alışık olunduğu üzere bankalar yer aldı. Bankalar dışında kalan ilk 10 kurumlar vergisi mükelleflerini yine kendi ağızlarından tanıtacak şekilde bu listede topladık. Mükelleflerin rekortmen listesindeki sırası liste öğesi başlarında, vergi tutarı mükelleflerin unvanlarının yanında gösterilmiştir.
5- Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi – (11.266.648.883,03 TL)
Faaliyet Türü: Doğalgaz Çıkarılması
Hakkında: Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 1954 tarihinde 6327 sayılı kanunla, kamu adına hidrokarbon arama, sondaj, üretim, rafineri ve pazarlama faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kuruldu.1983 yılına kadar entegre bir petrol şirketi olarak arama, üretim, rafinaj, pazarlama ve taşımacılık gibi sektörün pek çok alanında faaliyetlerde bulunurken; 1983 yılında yapılan yasal düzenlemeler sonunda, günümüzde sadece hidrokarbon arama ve üretim projeleri yürüten petrol şirketi olarak faaliyetlerine devam etmektedir.Petrol sektörünün pek çok “ilk”lerini gerçekleştiren TPAO, yarım asrı aşan sürede PETKİM, TÜPRAŞ, PETROL OFİSİ gibi 17 büyük kuruluşu birer ilk olarak ülkemiz ekonomisine kazandırdı.2017 yılında 30.723 bin ton ham petrol ve 53,8 Milyar sm³ doğal gaz tüketen Türkiyemizin, ham petrol tüketiminin %91,7’si, doğal gaz tüketiminin ise %99,4’ü ithalatla karşılanmaktadır. TPAO olarak, tüketilen enerji içerisinde büyük bir paya sahip olan petrol ve doğal gazı, yurtiçi ve yurtdışı kaynaklardan karşılayabilmek temel amaçlarımızdan biridir.
Kayıtlı Sermayesi 5,2 Milyar TL olan TPAO, Türkiye’nin yegane milli petrol şirketi olarak, ortalama 3700 kişi istihdam etmektedir. Genel merkezi Ankara’dadır.
6- İskenderun Demir Çelik A.Ş. (1.174.689.183,54 TL)
Faaliyet Türü: Ham Çelik Üretilmesi
Hakkında: OYAK Maden Metalürji Grubu şirketlerinden biri olan İsdemir, ülkemizin kuruluş tarihi itibari ile üçüncü, uzun ürün üretim kapasitesine göre en büyük entegre demir ve çelik fabrikası. İsdemir, 2008 yılında devreye aldığı 3,5 milyon ton/yıl sıcak haddeleme kapasitesi ile de Türkiye’nin uzun ve yassı ürün üreten tek entegre tesisi.
İsdemir, 3 Ekim 1970 tarihinde Türkiye’nin güneyinde Akdeniz kıyısında, İskenderun’a 17 km mesafede, Payas (Yakacık) yöresinde kuruldu. Kurulduğu tarihte sosyal tesisleri ile birlikte toplam 16,75 milyon m2 alan (fabrika alanı 6,8 milyon m2) üzerine kuruldu.1975 yılında 1,1 milyon ton/yıl çelik blum üretim kapasitesi ile işletmeye alınan İsdemir’in üretim kapasitesi, yapılan I. tevsiatla 1985 yılından itibaren 2,2 milyon ton/yıl üretim kapasitesine çıkarıldı. Uluslararası kalite standartlarında pik, blum, kütük, inşaat çelikleri gibi uzun ürün üretilmesi amacıyla kurulan İsdemir’de kok – sinter – yüksek fırın – çelikhane – sürekli döküm ve sıcak haddeleme prosesleriyle üretim yapılıyor.
Ürünler iç piyasanın yanı sıra başta Güney Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerine ihraç ediliyor. İsdemir’de, yapılan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları (MDY) ile uzun ürünlerin yanı sıra Ağustos 2008’den itibaren yassı ürün üretimine de başlandı. Türkiye çelik sektörünün gelişimi açısından hayati önem taşıyan yassı ürün üretim kapasitesinin artırılmasında önemli bir rol oynayan İsdemir’de kütük, kangal, sıcak rulo, slab ve pik demir üretiliyor. Bu ürünlerin yanı sıra kok kömürü, oksijen, azot, argon, amonyum sülfat, granüle cüruf, katran ve benzol gibi yan ürünler de elde ediliyor.
İsdemir hisselerinin tamamı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından, 31 Ocak 2002 tarihli Hisse Devir Sözleşmesi ile, yassı üretime geçilmesine yönelik yatırımların yapılması şartı ile Erdemir’e devredildi. OYAK’ın Erdemir’i satın alması ile birlikte; 27 Şubat 2006 tarihinde İsdemir, OYAK çatısı altında faaliyet göstermeye başladı. Halen İsdemir hisselerinin %94,87’si Erdemir’e, %5,13’ü ise diğer sahiplere aittir.
Sürekli gelişmeyi, yeni teknolojiler kullanarak çevreye olan duyarlılığı ile ürün ve hizmetlerde fark yaratmayı ana ilke kabul eden İsdemir’de, 2004 yılı içerisinde başlayan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları (MDY) tamamlanarak başlangıçta 2,2 milyon ton/yıl olan sıvı çelik kapasitesi 5,3 milyon ton/yıl seviyesine çıkarıldı. Ayrıca kurulu tesislerinde 3.5 milyon ton /yıl yassı ürün, 0.6 milyon ton / yıl kangal ve 2.5 milyon ton / yıl kütük nihai mamul üretim kapasitesine sahip. Bugün İsdemir, ülkemizin aynı zamanda yassı ve uzun ürün üretebilen tek entegre yassı çelik üreticisi konumunda bulunuyor.
7- Ereğli Demir Çelik Fabrikası T. A.Ş. – (966.350.079,45 TL)
Faaliyet Türü: Ham Çelik Üretilmesi
Hakkında: OYAK Maden Metalürji Grubu’nun ana şirketi ve ülkemizin en değerli sanayi varlıklarından olan Erdemir, Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu ve ülkemizde üretimi yapılmayan yassı çeliği üretmek amacıyla 1960 yılında özel bir yasayla kuruldu. Uluslararası kalite standartlarında levha, sıcak ve soğuk haddelenmiş sac ile kalay, krom ve çinko kaplamalı sac üreten Erdemir; otomotiv, beyaz eşya, boru profil, haddecilik, genel imalat, elektrik-elektronik, makine, enerji, ısı gereçleri, gemi inşa, savunma, ambalaj gibi sektörlere temel girdi sağlamaya devam ediyor.
Kapasitemizi Yatırımlarla Artırdık
1965 yılından bu yana kaliteli yerli çeliği üreterek Türk ve dünya ekonomisine değer yaratan Erdemir, ülkenin sürekli artan yassı çelik ihtiyacını karşılamak ve sanayinin önünü açmak, ürün ve hizmet çeşitliliğini, yüksek katma değerli ürünlerin üretimini ve verimliliğini artırmak, teknolojisini sürekli yenilemek amacıyla yatırımlar gerçekleştirdi. Kuruluşunda 0,5 milyon ton olan ham çelik kapasitesini 4 milyon ton seviyesine, 0,4 milyon ton olan nihai mamul kapasitesini ise 5 milyon tonun üzerine çıkardı.
Hisseleri kuruluşundan bu yana Borsa İstanbul’un (İMKB) en önemli yatırım araçlarından olan Erdemir 2006 yılında Türkiye’nin en büyük gruplarından OYAK bünyesine katıldı. Özelleştirme sonrası yürütülen yeniden yapılanma ve merkezileşme çalışmalarıyla Erdemir daha hızlı ve dinamik karar alan, müşteri ve pazar odaklı bir yapı ile faaliyetlerini sürdürüyor.
İlk Ar-Ge Merkezi’ni Sektöre Kazandırdık
Erdemir 2014 yılında Türkiye’ye çelik sektörünün ilk Ar-Ge Merkezi’ni kazandırdı. Ülkemizin ilk ve en büyük entegre yassı çelik üreticisi olan Erdemir, gerçekleştirdiği büyük yatırımlar, modern teknolojisi, insan kaynağı ve bilgi birikimi ile Türk çelik sektörü için bir okul işlevi de görüyor. Kurumsal yapısı, sürdürülebilirlik yaklaşımı ve uygulamaları, sürekli iyileştirmeye, yenilikçiliğe, açık iletişime önem veren, sorumlu ve hesap verebilir yönetim anlayışı ve özgün kurumsal kültürü ile örnek bir kurumsal vatandaş portresi çiziyor.
15- LC WAIKIKI Mağazacılık Hizmetleri Tic. A.Ş. (399.738.505,17 TL)
Faaliyet Türü: Belirli Bir Mala Tahsis Edilmiş Mallarda Diğer Dış Giyim Perakende Satışı
Hakkında: LC Waikiki, 1988 yılında Fransa’da çıktığı marka yolculuğuna, 1997 yılından beri LC Waikiki Mağazacılık Hizmetleri Ticaret A.Ş. çatısı altında Türk markası olarak devam etmektedir. “İyi giyinmek herkesin hakkı”felsefesi ile bugün 47 ülkede 987 mağazada uygun fiyata kaliteli ürünler sunarak müşterilerine ulaşılabilir modanın keyfini yaşatmaktadır.
LC Waikiki, 2009 yılında ilk adımını Romanya’da atarak başladığı yurt dışı yatırımları ile “2023 yılına kadar Avrupa’nın en başarılı üç moda perakendecisinden biri olmayı’’ hedeflemektedir.
18- TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği A.Ş. – (378.964.257,56 TL)
Faaliyet Türü: Havaalanı İşletmeciliği
Tarihçe: TAV, dünyanın en zorlu sektörlerinden biri olan havacılık sektöründe, havalimanı işletmeciliği ve inşaatında bilgi birikimi, deneyim ve yaratıcılıkla yazılmış bir başarı hikâyesidir.
TAV’ın tarihi, 1997’de İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ihalesiyle başladı. TAV, ihaleyi kazanan Tepe ve Akfen Grupları’nın ortak girişimi olarak kuruldu. İstanbul Atatürk Havalimanı, dünyada “Yap-İşlet-Devret” modeliyle gerçekleştirilen projelerin ilk örneklerinden oldu ve 2000 yılında hizmete girdi. Türkiye’nin çağdaş yüzünü yansıtan bu proje, TAV’ın başarı öyküsünün de ilk somut adımını oluşturdu.
TAV, sahip olduğu bilgi birikimi, yüksek nitelikli insan kaynağı ve ileri teknolojisiyle hem havalimanı yapım projelerinde hem de havalimanı işletmeciliği gibi yepyeni bir alanda kısa süre içinde küresel bir marka konumuna geldi. Şirket, benimsediği hedefler doğrultusunda 2006 yılında yeniden yapılanarak “işletme” ve “yapım” faaliyetlerini, TAV Havalimanları Holding ve TAV İnşaat olarak düzenledi. Bu düzenlemenin ardından TAV Havalimanları, 2007 yılının Şubat ayında halka arz edildi. Mayıs 2012’de ise Groupe ADP, TAV Havalimanları’nın çoğunluk hissedarı haline geldi.
Dünyanın önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan TAV Havalimanları, Türkiye’de Antalya, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas Bodrum ve Gazipaşa Alanya havalimanlarını işletiyor. TAV yurtdışında ise Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya’nın Üsküp ile Ohrid, Suudi Arabistan’ın Medine ve Hırvatistan’ın Zagreb Havalimanı’nda faaliyet gösteriyor. Holding, duty free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya’nın Riga Havalimanı’nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor. Şirket 2018’de iştirakleriyle birlikte bir milyon uçak seferine ve 152 milyon yolcuya hizmet sundu.
19- BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. – (353.876.544,03 TL)
Faaliyet Türü: Bakkal ve Marketlerde Yapılan Perakende Ticaret
Hakkında: Faaliyetlerine 1995 yılında 21 mağazayla başlayan BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. ana ilkesi, temel gıda ve tüketim malzemelerinin mümkün olan en uygun fiyat ve en yüksek kaliteyle tüketiciye ulaştırılmasıdır.
Yüksek indirim (hard-discount) modelinin Türkiye’deki ilk temsilcisi olan BİM, portföyünü yaklaşık 700 ürünle sınırlı tutmakta ve çok sayıda özel markalı ürüne sahip olmayı hedeflemektedir.
BİM, mağaza sayısı ve cirosunu istikrarlı bir biçimde artırma politikasını 2018 yılında da sürdürmüştür; Yıl içinde üç yeni bölge merkezinin yanısıra 598 (+20 FİLE) yeni mağaza açarak mağaza sayısında yaklaşık %10 oranında büyüme kaydeden BİM, 2018 yıl sonu itibariyle Türkiye’de 6.672 (FİLE ile 6.736) mağaza sayısına ulaşmıştır. BİM, gelişimini, kalite anlayışından ve müşteri memnuniyeti önceliğinden vazgeçmeksizin, etkin maliyet yönetimi politikasıyla sürdürmektedir.
Uluslararası bir şirket olma vizyonuyla hareket eden BİM yeni ülkelere açılmakla ilgili çalışmalarına devam etmektedir. BİM 2018 yılında 60 yeni mağaza açarak 442 mağazaya ulaştığı Fas operasyonlarını tüm hızıyla sürdürmektedir. 2018 yılında Mısır’da 35 yeni mağaza açan BİM kısa süre içinde bu ülkede 300 mağazaya ulaşmıştır.
BİM, başta müşterileri ve tedarikçileri olmak üzere tüm paydaşlarıyla kurduğu güvene dayalı ilişkiler ve çalışanlarının kusursuz hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam etmektedir.
20- Koza Altın İşletmeleri A.Ş. – (283.097.917,56 TL)
Faaliyet Türü: Altın, Gümüş, Platin Gibi Değerli Metal Madenciliği
Hakkında: Vizyonumuz; Ülkemizde altın madenciliği sektöründe lider firma olmak. Uluslararası platformda söz sahibi olmak.
Misyonumuz; Altın madenciliğindeki mevcut en iyi teknolojiyi kullanarak, en yüksek çevresel performansı sergileyerek, yöre insanıyla karşılıklı güven içinde ve onların değerlerine saygı göstererek sürdürülebilir altın madenciliği yapmak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak.
Değerlerimiz; Şeffaf olmak, çalışana ve yöreye değer vermek, Kendini sürekli geliştirmeye açık olmak, İş Emniyeti, çevre ve sosyal onayı işinin ayrılmaz bir parçası olarak görmek, Mükemmele ulaşmayı amaçlamak, Takım çalışmasında etkin rol oynamayı ve güçlü iletişimi desteklemek, Teknolojik değişiklikleri takip etmek ve uygulamak.
22- Petrol Ofisi A.Ş. – (218.097.488,49 TL)
Faaliyet Türü: Sıvı Yakıtlar ve Bunlarla İlgili Ürünlerin Toptan Ticareti
Hakkında: Petrol Ofisi, kamu ve özel sektör kuruluşları ile nihai tüketicilerin gereksinimi için petrol ve petrol ürünleri satın almak, ithal etmek ve ülkenin tümünü kapsayacak şekilde stoklar oluşturup pazarlamasını yapmak amacıyla 1941 yılında, Ankara’da dokuz personelli bir kamu kuruluşu olarak faaliyete başladı. Simgesi ağzından alev çıkan dişi kurttur; bu simge Türk mitolojisinin temel figürlerinden olan dişi kurt Asena’ya dayanmaktadır.
1983 yılında anonim şirket yapısına kavuşan ve 2000 yılında özelleştirilen Petrol Ofisi, günümüzde yaklaşık 1700 akaryakıt istasyonu, 1 madeni yağ fabrikası, 9 akaryakıt terminali, 3 LPG terminali, 20 havalimanı ikmal ünitesi ve yaklaşık 1 Milyon metreküp depolama kapasitesiyle Türkiye’nin önde gelen akaryakıt, LPG dağıtım ve madeni yağ şirketidir.
Petrol Ofisi, Capital 500’ün 2018 verilerine göre 49.9 milyar TL’lik cirosuyla Türkiye’nin en büyük üçüncü şirketidir.
24- Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. – (208.015.437,11 TL)
Faaliyet Türü: Petrol Türevi Yakıtların, Petrol Gazları ve Diğer HidroKarbonların İmalatı
Hakkında: Kurumsal Tanıtım Filmi -> https://www.tupras.com.tr/kurumsal-tanitim-filmi
25- Soda Sanayi A.Ş. – (206.194.430,41 TL)
Faaliyet Türü: Diğer Metal Tuzları ve Temel İnorganik Kimyasalların İmalatı
Hakkında: Cam sanayisinin ana ham maddelerinden biri olan soda üretmek üzere 1969 yılında kurulan Soda Sanayii A.Ş., Kimyasallar Grubu’nun amiral gemisi konumundadır. Yüksek üretim kapasitesi, ürün kalitesi ve geniş pazarlama ağı ile güvenilir bir tedarikçi olan Soda Sanayii, Türkiye’nin arzını karşılamanın yanında yaklaşık 80 ülkeye gerçekleştirmekte olduğu satışları ile uluslararası pazarlarda da önemli bir konuma sahiptir.
Türkiye, Bosna Hersek ve Bulgaristan’da faaliyet gösteren işletmelerinde toplam 2,3 milyon ton soda üretim kapasitesine sahip olan Soda Sanayii A.Ş., söz konusu üretim miktarıyla soda üreticileri sıralamasında Avrupa’da 4., dünyada 10. sırada yer almaktadır.
Üretilen, ağır ve hafif soda, sodyum bikarbonat ve sodyum sülfat ürünleriyle başta cam sanayii olmak üzere deterjan, kimyasal madde üretimi, kağıt, tekstil, gıda ve hayvan yemi sektörlerine hizmet veren kuruluş, soda üretiminin ana hammaddeleri olan kireçtaşı ve tuzu kendi işletmelerinden sağlamaktadır.
Vergipedia.com internet sitesinde yayınlanmıştır. Yanlızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Vergipedia Tüm hakları saklıdır.
Erhan Selim
Vergi Müfettişi
Yazarımız Erhan Selim Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Ankara Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlığı’nda Vergi Müfettişi olarak görev yapmaktadır Çeşitli dillerde programlama ve yazılım bilgisine sahip olup elektronik defter ve belge ...Devamını Oku