Alıcının, Satıcı Adına Tapu Masrafı Ve Alım Satım Vergisini Ödediği Durumlarda, Alıcı Şirketin, Yapılan Bu Masrafları Matrahın Tespitinde Gider Olarak Dikkate Alıp Alamayacağı Hk.konulu özelgenin içeriği aşağıda verilmiştir. Vergipedia üzerinden daha fazla özelgeye erişebilirsiniz. Diğer sayfalarımızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Alıcının, Satıcı Adına Tapu Masrafı Ve Alım Satım Vergisini Ödediği Durumlarda, Alıcı Şirketin, Yapılan Bu Masrafları Matrahın Tespitinde Gider Olarak Dikkate Alıp Alamayacağı Hk. 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ücretsiz e-belge görüntüleyici program, e-fatura görüntületileyici program

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.07.16.01-KVK.ÖZ.2011.42-265

26/08/2011

Konu

:

Alıcının satıcı adına tapu masrafı ve alım satım vergisini ödediği durumlarda tüzel kişilerin safi kazancın tespitinde indirim konusu yapıp yapamayacağı.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; şirketiniz adına satın alınan taşınmaz için ödenen tapu harcının anlaşma gereği satıcıya ait olduğu, ancak tapu harcının şirketiniz tarafından ödendiği belirtilerek; harç bedelinin kayıtlarınıza gider olarak yazılıp yazılamayacağı konusunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde kurumlar vergisinin mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmış olup, safi kurum kazancının tespitinde Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesindeki giderler, hasılattan indirim konusu yapılmaktadır.

Gelir Vergisi Kanununun 40 ncı maddesinin 6 numaralı bendinde, işletme ile ilgili olmak şartıyla bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar; safi kurum kazancının tespitinde gider olarak indirilebileceği belirtilmektedir.

Ayrıca, ticari kazancın tespitinde dikkate alınacak giderlerin indirim konusu yapılabilmesi için giderlerin tevsike esas belgelerle belgelendirilmesi ve bu belgelerin mükellef adına düzenlenmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun “Mükellef ve Vergi Sorumlusu” başlıklı 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasında, vergi kanunlarıyla kabul edilen haller müstesna olmak üzere, mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna müteallik özel mukavelelerin vergi dairesini bağlamayacağı hükmü yer almaktadır.

Bu hükümlere göre, şirketiniz adına satın alınan taşınmaz için şirketiniz tarafından satıcı adına ödenen ve ödeme belgeleri satıcı adına düzenlenen harç tutarlarının safi kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Özelge:Alıcının, Satıcı Adına Tapu Masrafı Ve Alım Satım Vergisini Ödediği Durumlarda, Alıcı Şirketin, Yapılan Bu Masrafları Matrahın Tespitinde Gider Olarak Dikkate Alıp Alamayacağı Hk.

26.08.2011

B.07.1.GİB.4.07.16.01-KVK.ÖZ.2011.42-265

Son Güncelleme: 7 Ocak 2023 /Alıcının, Satıcı Adına Tapu Masrafı Ve Alım Satım Vergisini Ödediği Durumlarda, Alıcı Şirketin, Yapılan Bu Masrafları Matrahın Tespitinde Gider Olarak Dikkate Alıp Alamayacağı Hk.
Yasal Uyarı: @Vergipedia , Tüm hakları saklıdır - Yanlızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Son Yorumlananlar
Top
Menu