Katı Atık Toplama Ve Bertaraf Etme Birliği Tarafından Gerçekleştirilen Faaliyet Nedeniyle İktisadi İşletme Oluşur Mu? Mtv Öder Mi?konulu özelgenin içeriği aşağıda verilmiştir. Vergipedia üzerinden daha fazla özelgeye erişebilirsiniz. Diğer sayfalarımızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Katı Atık Toplama Ve Bertaraf Etme Birliği Tarafından Gerçekleştirilen Faaliyet Nedeniyle İktisadi İşletme Oluşur Mu? Mtv Öder Mi? 

T.C.

AMASYA VALİLİĞİ

ücretsiz e-belge görüntüleyici program, e-fatura görüntületileyici program

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.05.10.00-2010/KA-1-25

25/08/2011

Konu

:

Mükellefiyet

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan, Amasya ili, ilçeleri ve belde belediyeleri tarafından Amasya İli, İlçeleri Ve Beldeleri Katı Atık Bertaraf Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği ünvanı altında katı atık dönüşümü ve çöp toplama işini yapmak ve toplanan çöpleri yeniden ekonomiye kazandırmak üzere birlik kurduğunuzu ve Birliğinizin Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi mükellefiyetinin tesis edilip edilmeyeceği, ayrıca Birliğiniz adına tescilli araçlar için motorlu taşıtlar Vergisi ödeyip ödemeyeceğinizin ve Birliğiniz adına tutacağınız defter ve belge düzenin nasıl olması gerektiği hakkında bilgi istediğiniz anlaşılmıştır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, iktisadi kamu kuruluşları vergi mükellefiyeti kapsamına alınmış olup aynı Kanunun 2 nci maddesinin üçüncü fıkrasında da Devlete, il özel idarelerine, belediyelere, diğer kamu idarelerine ve kuruluşlarına ait veya bağlı olup faaliyetleri devamlı bulunan ve birinci ve ikinci fıkralar dışında kalan ticari, sınai ve zirai işletmelerin iktisadi kamu kuruluşu olduğu; altıncı fıkrasında ise iktisadi kamu kuruluşları ile dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmelerin kazanç amacı gütmemeleri, faaliyetlerinin kanunla verilmiş görevler arasında bulunması, tüzel kişiliklerinin olmaması, bağımsız muhasebelerinin ve kendilerine ayrılmış sermayelerinin veya iş yerlerinin bulunmamasının mükellefiyetlerini etkilemeyeceği, mal veya hizmet bedelinin sadece maliyeti karşılayacak kadar olması, kar edilmemesi veya karın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesinin bunların iktisadi niteliğini değiştirmeyeceği hükme bağlanmıştır.

1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin (2.3.1.) bölümünde, iktisadi kamu kuruluşunun ticari, sınai veya zirai bir işletme oluşturup oluşturmadığı hususunda, bu Tebliğin “2.4. Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler” bölümünde yapılan açıklamaların dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir.

Söz konusu Tebliğin (2.4.) bölümünde de iktisadi işletmenin belirlenmesinde işletmenin belirgin özelliğinin bağlılık, devamlılık ve faaliyetin ticari, sınai ve zırai bir mahiyet arz etmesinin, diğer bir anlatımla iktisadi işletmenin unsurlarının ticari faaliyetin de temel özelliklerinden olan, bir organizasyona bağlı olarak piyasa ekonomisi içerisinde bedel karşılığı mal alım-satımı, imalatı ya da hizmet ifaları gibi faaliyetler olduğu, kanunun bu gibi halleri tek tek saymak yerine, dernek veya vakıf tarafından piyasa ekonomisi içerisinde icra edilen tüm iktisadi faaliyetleri kapsamına aldığı, satılan mal veya hizmete ait bedelin sadece maliyeti karşılayacak kadar olmasının, kar edilmemesinin, karın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesinin bunların iktisadi işletme olma vasfını değiştirmeyeceği açıklanmıştır.

Devamlılık unsuru, bir hesap dönemi içinde aynı veya ayrı faaliyet alanlarında ticari mahiyet arz eden işlemlerin birden fazla yapılmasını ifade etmektedir. Aynı hesap döneminde tek işlem nedeniyle ticari faaliyetin devamlılık unsurunun oluştuğunu kabul etmek mümkün olmamakla birlikte, faaliyetin organizasyon gerektirmesi veya amacının ticari olması durumunda devamlılık unsurunun varlığı kabul edilir.

Ticari organizasyon, sermaye tahsisi, işyeri açılması, personel istihdamı, ticaret siciline kaydolmak gibi unsur ve şartlardan tümü veya bir kısmı yerine getirilmek suretiyle belirli şekilde kurulmuş olacaktır. Bu takdirde bu organizasyon içinde bir takvim yılında veya iki veya üç yılda tek bir işlem yapılmış olsa dahi ticari faaliyetin varlığı kabul edilir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Amasya İli, İlçeleri ve Beldeleri Katı Atık Bertaraf Tesisleri Yapma ve İşletme Birliğinin katı atık dönüşümü ve çöp toplama işini yapmak ve toplanan çöpleri yeniden ekonomiye kazandırmak üzere yapmış olduğu faaliyetleri nedeniyle anılan Birliğe bağlı bir iktisadi işletme oluşacağından, bu iktisadi işletme nezdinde kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis edilmesi gerekmektedir.

Dolayısıyla, kurumlar vergisi mükellefi olan Birliğinizin katma değer vergisi mükellefiyetinin tesis edilmesi ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 172 inci maddesi gereğince iktisadi işletmeler defter tutmak mecburiyetinde olan mükellefler arasında sayıldığından aynı kanunun 176 ve 182 nci maddeleri gereğince müstakil olarak kanuni (Bilanço Esasında) defterlerin tutulması gerekmektedir.

Öte yandan, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 6/6/2008 tarihli ve 26898 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 9 uncu maddesinin (a) bendiyle değişik “İstisnalar” başlıklı 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendiyle son fıkrasında;

“Aşağıda yazılı motorlu taşıtlar vergiden müstesnadır.

a) Genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türk Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar(bu idarelere bağlı olup, ayrı tüzelkişiliği olan işletmeler ile özel kanunlarında malları Devlet malı sayılmış olan kuruluşların taşıtları hariç),

(…)

Motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili muaflık ve istisna hükümleri, bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenlenir. Bu Kanunda yer almayan istisna ve muaflıklar hükümsüzdür. Ancak, uluslararası anlaşma hükümleri saklıdır.”

hükmü yer almaktadır.

Anılan Kanun hükmü uyarınca, genel bütçeye dahil daireler, özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyelerle köy tüzel kişilikleri ve Türk Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtların vergiye tabi tutulmaması, parantez içi hükmü gereğince de bu dairelere bağlı olup, ayrı tüzel kişiliği bulunan işletmeler ile özel kanunlarında malları devlet malı sayılmış olan kuruluşların taşıtlarının motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Öte yandan, diğer Kanunlarda yer almakla birlikte 197 sayılı kanunda yer almayan istisna ve muaflıklar hükümsüz sayılmaktadır.

Buna göre, Amasya İli, İlçeleri ve Beldeleri Katı Atık Bertaraf Tesisleri Yapma ve İşletme Birliğinin Amasya Belediyesinden ayrı bir tüzel kişiliğininbulunması halinde anılan Birlik adına kayıt ve tescilli taşıtlar motorlu taşıtlar vergisinden istisna olmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Özelge:Katı Atık Toplama Ve Bertaraf Etme Birliği Tarafından Gerçekleştirilen Faaliyet Nedeniyle İktisadi İşletme Oluşur Mu? Mtv Öder Mi?

25.08.2011

B.07.4.DEF.0.05.10.00-2010/KA-1-25

Son Güncelleme: 7 Ocak 2023 /Katı Atık Toplama Ve Bertaraf Etme Birliği Tarafından Gerçekleştirilen Faaliyet Nedeniyle İktisadi İşletme Oluşur Mu? Mtv Öder Mi?
Yasal Uyarı: @Vergipedia , Tüm hakları saklıdır - Yanlızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Son Yorumlananlar
Top
Menu