Güneş Gözlüğü KDV Oranı Genel Olarak
Güneş gözlüğü KDV oranı mükellefler tarafından en çokça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Güneş gözlüğü ve diğer gözlük teslim ve ithalinde uygulanması gereken KDV oranı hakkında yazımızdan faydalanabilirsiniz. Geçmişte gözlük camı, çerçevesi ve koruyuculuk durumuna göre farklı oranlar uygulansa da gözlüklere uygulanacak KDV oranı konusunda ilgili mevzuatta kapsamlı değişiklikler meydana gelmiştir.
Güneş Gözlüğü Nedir?
Güneş gözlüğü, güçlü ışığın göze ulaşmasını engelleyen renkli veya koyu lenslerden meydana gelen çeşitli biçimlerde görme cihazlarıdır. Kardan yansıyan güneş ışıkları için kullanılan gözlükler kar gözlüğü adını alır.
Gözlükler pek çok farklı çeşide sahiptir. Fakat KDV uygulaması açısından tıbbi özellikleri bulunan gözlüklerin ayrıksı bir statüye sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Gözlük Teslimlerine İlişkin Önceki Mevzuat
Güneş gözlüğü KDV oranı diğer gözlüklerle ilgili mevzuatla bağlantılı olarak değerlendirilmektedir. KDV oranları ile ilgili 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin 22. sırasına 20/07/2008 tarih ve 2008/13902 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile eklenen bir takım tıbbı cihaz ve malzeme için %8 oranında KDV uygulanması öngörülmüştü. Söz konusu malzemeler GTİP numaraları ile ifade edilmekteydi. Örneğin 7015.10.00.00.00 pozisyonundaki Numaralı gözlük camları, 9001.40 ve 9001.50 pozisyonlarındaki gözlük camları ile 90.03 pozisyonundaki çerçeveler bu kapsamda değerlendirilmekteydi. Gözlükler Gümrük Tarife Pozisyon Cetvelinin 90.04 faslı altında yer almaktaydı buna karşın o fasıldaki gözlüklerden sadece 9004.90 faslı altındaki gözlükler için %8 oranında KDV uygulanması kabul görmüştü. Güneş gözlükleri 90.04 numaralı fasıl altında yer almasına karşın özellikle KDV oranlarının yer aldığı listede ayrı tutulmuştu. Yani güneş gözlüklerinin teslim ve ithalinde %18 oranında KDV uygulanması gerekiyordu.
2022 yılı itibariyle Tıbbi Cihazlara ilişkin olarak ülkemizde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Türkiye Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası kuruldu ve bu cihazları üreten ve/veya ithal eden firmalara bir takım zorunluluklar getirildi. Ayrıca 29/03/2022 tarihli ve 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 6.maddesi ile Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Tıbbi Cihaz Yönetmeliği” ve “İn Vitro Tanı Amaçlı Tıbbi Cihaz Yönetmeliği” hükümlerine tabi olan cihazların teslimi ile bunların kiralanması hizmetleri için % 8 oranında KDV uygulanması gerektiği kararlaştırıldı. Dolayısıyla artık bir takım tıbbi cihaz ve malzemenin tek tek GTİP numarasına göre sayılmasından vazgeçildi. Böylece tıbbı cihaz sayılabilen tüm ürünlerde artık indirimli oran uygulamasına geçilmiş oldu. Numaralı gözlük camı ve çerçevesi üretim ve ithali halen tıbbi cihaz olarak değerlendirilirken güneş gözlüklerinin statüsünde eski uygulamaya göre bir değişiklik olmadı. Bu sebeple güneş gözlüğü teslim ve ithalinde halen %18 oranı KDV hesaplanmasında kullanılmak zorundadır.
Eski Uygulamada “Diğer Gözlükler” Ayrımı ve Yüzücü Gözlüğü KDV Oranı
Bir önceki bölümde İstatistik Pozisyonuna göre bazı gözlüklerin diğer gözlükler olarak sınıflandırılıp teslimlerinin %8 oranında KDV’ye tabi olduğunu açıklamıştık. Bu gözlükler arasında özellikle güneş gözlükleri yer almamaktaydı. Güneş gözlüğü KDV oranı ve diğer gözlüklerin KDV oranı arasında bir değerlendirme yapabilmeniz adına bu kısımda ek açıklamalar yapmayı gerekli görüyoruz. Buna karşın yüzücü gözlüğü gibi bir takım koruma maksatlı gözlükler idare tarafından bu kapsamda değerlendirilmekteydi. Örneğin Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 05/02/2015 tarih ve 76464994-130[KDV.2014.140]-36 sayılı özelgede yüzücü gözlüğü ithalinde uygulanması gereken KDV oranı idareye sorulmuştu. İdare verdiği cevapta:
2007/13033 sayılı BKK eki II sayılı listenin 22 nci sırasında “9004.90 Diğerleri” tarife alt pozisyonu kapsamındaki gözlükler de (Çerçevesi kıymetli metallerden veya kıymetli metallerle kaplama metallerden olanlar hariç) sayılmıştır. Bu pozisyona ait GTİP numaraları arasında “9004.90.90.00.19 Diğerleri” de yer almaktadır.
Bu nedenlerle, TGTC nin 9004.90.90.0019 GTİP numarasında yer alan yüzücü gözlüklerinin, “Çerçevesi kıymetli metallerden veya kıymetli metallerle kaplama metallerden olanlar hariç” 2007/13033 sayılı BKK eki II sayılı listenin (B/22) sırasında sayılan 9004.90 tarife alt pozisyonundaki gözlük kapsamında değerlendirilerek, ithal veya tesliminin %8 oranında KDV ye tabi tutulması gerekmektedir.
konuya daha önce açıkladığımız minvalde bir açıklama getirmişti. Tarife pozisyonuna göre getirilen düzenleme 29/03/2022 tarihli ve 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 6.maddesi kaldırıldığından Yüzücü Gözlüğü için artık %18 oranında KDV uygulanması gerekmektedir. Bunun temel sebebi yüzücü gözlüğünün tıbbı bir cihaz olarak nitelendirilmesinin mümkün olmamasıdır. Güneş gözlüğü dışında kalan gözlükler için özel olarak KDV listelerinde bir başlığa dahil olma durumu ortaya çıkmazsa benzeri şekilde akıl yürütmelerini tavsiye ederiz.
Vergipedia.com internet sitesinde yayınlanmıştır. Yanlızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Vergipedia Tüm hakları saklıdır.