Bu yazımızda laptop teslim ve ithalinde uygulanması gereken KDV oranı konusundaki bilgilere ulaşacaksınız. Notebook veya dizüstü bilgisayar yahut ultrabook gibi çeşitli aramalarla bu sayfaya ulaşmışsanız doğru yerdesiniz.
Laptop Nedir?
TDK‘ya göre laptop dizüstü anlamına gelmektedir. Buna karşın laptop, notebook, dizüstü ifadeleri belli bir bilgisayar türünü nitelemek adına geçişken olarak kullanılmaktadır.
Dizüstü bilgisayar ya da laptop, taşınabilir türden, genellikle ekran ve klavye olmak üzere iki parçadan oluşan kişisel bilgisayarlardır.
Dolayısıyla bu kelimelerle taşınabilir türden ve kabaca ekran klavye formasyonundan oluşan bilgisayarları kastediyoruz. Ancak güncel KDV oranlarının yer aldığı listede laptop veya notebook ifadesiyle herhangi bir orana ulaşma imkanınız bulunmuyor bunu bilmelisiniz. Araştırmalarınıza Türkçe kelimeler tercih etmelisiniz.
Laptop Teslimlerinde Uygulanması Gereken KDV Oranı Nedir?
Laptop, notebook veya diğer adıyla dizüstü bilgisayar tespitlerinde %18 oranında KDV hesaplanması gerekiyor. Günümüzde artık eğitim hayatının erken evrelerinden başlayarak öğrencilerin bilgisayara olan gereksinimleri giderek artıyor. Bu kapsamda çoğunluğu veya içerisindeki malzemelerinin önemli bir çoğunluğu ithal olarak ülkemize getirilen çeşitli türdeki bilgisayarlar için yüksek oranda KDV uygulanmasının doğru bir uygulama olmadığını değerlendiriyoruz. Özellikle mobil telefonların bir masaüstü veya dizüstü bilgisayar gibi çocukların eğitiminde yaratacağı farklılığı sağlama imkanı bulunmuyor. Bu kapsamda, öğrenim amaçlı olarak öğrencilerin kendisine teslimlere yönelik farklı bir oran uygulanmasının ve öğrencilerin kendilerine yapılan bağış ve yardımların istisna yönüyle ele alınmasının yerinde olacağını değerlendiriyoruz. Elbette Milli Eğitim Bakanlığının aracılığıyla istisna uygulamalarının yürütülmesinin kontrol edilebilir olma amaçlı olduğunun farkındayız. Özellikle bir sonraki başlık altında bu durumun yansımalarını net olarak görebiliyoruz. Yine de bu başlıkta daha esnek davranılabileceği kanaatindeyiz.
Milli Eğitim Bakanlığına Bilgisayar Bağışları
Bu konuda oldukça değerli bir olan ve yıllardır yürürlük süresi uzatılan KDV Kanunu’na ek bir geçici 23. maddemiz var. Bu maddeye göre;
Millî Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri ile bunlara ilişkin yazılım teslimi ve hizmetleri, bu mal ve hizmetlerin bağışı yapacak olanlara teslim ve ifası 31/12/2023 tarihine kadar Katma Değer Vergisinden müstesnadır. Bu kapsamda yapılan teslim ve hizmet ifaları için yüklenilen vergiler, vergiye tâbi işlemler nedeniyle hesaplanan vergiden indirilir. İndirimle giderilemeyen vergiler iade edilmez.
Vergi İdaresi geçmiş dönemlerde verdiği özelgelerde örneğin okul aile birliğine yapılan bir bağışın bu kapsamda değerlendirilemeyeceğinin üzerinde durmuştu. Benzer şekilde bilgisayar, donanım ve yazılım dışında bir takım çevre birimlerinin teslimlerinin de aynı madde hükmünden yararlanamayacağı vurgulanmıştı.
Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığına bağışlanacak bilgisayar donanımlarının okul aile birliğine teslimine KDV uygulanmayacaktır. Bu işlem nedeniyle firmanız tarafından yüklenilen vergilerin indirimi mümkün olup, indirim yoluyla giderilemeyen KDV nin nakden veya mahsuben iadesi mümkün değildir. Öte yandan, bilgisayar donanımı ve bunlara ilişkin yazılım dışında kalan çevre birimlerinin (akıllı tahta, projeksiyon cihazı ve aparatı) Kanunun geçici 23 üncü maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla bu teslimlerinize tabi oldukları oranda KDV uygulanacaktır. Ancak, söz konusu çevre birimlerinin (akıllı tahta, projeksiyon cihazı ve aparatı) firmanız tarafından doğrudan Milli Eğitim Bakanlığına bedelsiz teslimi Kanunun 17/2-b maddesi hükmü uyarınca KDV den istisna olacaktır. Kısmi istisna kapsamındaki bu işlemler nedeniyle yüklenilen KDV nin indirimi mümkün olmadığından, işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacaktır.
Bilgisayarların Bakım ve Onarımı : Alamıyoruz bari yaptıralım tarikatı
24/12/2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Karar’a 2812 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla eklenen geçici 6. madde ile bilgisayarların bakım ve onarımında sunulan hizmet için %1 oranında KDV hesaplanması gerektiği kararlaştırılmıştı. Bu düzenlenmenin yürürlüğü bir seneden biraz fazla sürmüş olup 30/9/2021 tarihinde son bulmuştur. Her ne kadar malzeme dahil olmasa da sunulan hizmetin ucuzlaması anlamında mükelleflerin lehine olan bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bazı mükellefleri yeni bir laptop almaya iten nedenlerin başında eskisinin arızalanmasının geldiğini dikkate alırsak bu konudaki oran farklılaştırmasının doğru bir tespit olduğunu değerlendiriyoruz. Bu maddeye yeniden yürürlük kazandıracak bir düzenlemenin ilerleyen dönemlerde tekrar gündeme gelmesini umuyoruz.
Bonus: Laptop Çantası
Teknoloji mağazasındaki laptoplarında başında bir sanat tablosunu inceler gibi dakikalar geçirdiniz yahut incelediğiniz websitesinde KDV oranı göremediniz. Aramalarınız bir şekilde sizi bu sayfaya itti. Sizi eliniz boş göndermek olmaz. En azından bir bilgisayar alabilirseniz bunun çantası için %8 oranında KDV ödeyeceğini bilmek belki sizin için bir teselli bilgisi olacaktır. Yalnız bu oran muhafaza kılıfı mahiyetindeki koruyucu eşyada geçerli değil. Yani bir tablet bilgisayar kılıfı alacaksınız yine %18 oranında KDV ödemek zorundasınız. Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Vergipedia.com internet sitesinde yayınlanmıştır. Yanlızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Vergipedia Tüm hakları saklıdır.
Vergibot'un Verdiği Son Cevaplar
Erhan Selim
Vergi Müfettişi
Yazarımız Erhan Selim Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Ankara Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlığı’nda Vergi Müfettişi olarak görev yapmaktadır Çeşitli dillerde programlama ve yazılım bilgisine sahip olup elektronik defter ve belge ...Devamını Oku