Katma Değer Vergisi Kanunu Uygulamaları
Katma Değer Vergisi Kanunu uygulamaları konulu özelgenin içeriği aşağıda verilmiştir. Özelgede açıklanan konu gümrük masraflarında dönem kaymasında KDV uygulaması niteliğindedir. İdarenin bu özelgedeki görüşü dönem kaymasına karşın gümrük masraflarına ilişkin olarak bir sonraki ayda düzenlenen faturanın bir önceki ayda ihracatla birlikte beyan edilebileceği yönündedir. Vergipedia üzerinden daha fazla özelgeye erişebilirsiniz. Diğer sayfalarımızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.
Sayı : 25947440-130-9
09.11.2016
Konu: Katma Değer Vergisi Kanunu Uygulamaları açıklanmıştır. Özelgede açıklanan konu gümrük masraflarında dönem kaymasında KDV uygulaması niteliğindedir.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan, Haziran/2014 dönemine ait yüklenilen kdv listesine Temmuz/2014 tarihli faturanın eklenerek Haziran/2014 döneminde yüklenilen KDV olarak değerlendirilmesinde sakınca olup olmadığı konusunda Defterdarlığımız (Gelir Müdürlüğü) görüşünün istenildiği anlaşılmaktadır.
1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,
10 uncu maddesinde, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması anında, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmesi anında vergiyi doğuran olayın meydana geldiği,
29/1 inci maddesinde, mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV den, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle ödenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV yi indirim konusu yapabilecekleri,
29/3 üncü maddesinde, indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği,
34/1 inci maddesinde ise, yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait KDV nin, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmesi ve bu vesikaların kanunî defterlere kaydedilmesi şartıyla indirilebileceği,
hüküm altına almıştır.
Ayrıca, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (II/A-1.1.1.) bölümünde,
“…
Mal ihracına ilişkin istisna, ihracatın gerçekleştiği tarih olan gümrük beyannamesinin “kapanma tarihi“ni içine alan vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesi ile beyan edilir. İhracat işlemleri iç gümrüklerde yapılan ihracat teslimlerinde, gümrük beyannamesinin sınır gümrüklerince kapatıldığı tarih, ihracatın gerçekleştiği tarih olarak kabul edilir.”
denilmektedir.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Temmuz/2014 döneminde düzenlenen gümrük masraflarına ait faturanın Haziran/2014 döneminde gerçekleşen ihracatın bünyesine girdiğinin tevsik edilmesi şartıyla, ilgili faturanın Haziran/2014 döneminde yüklenilen KDV olarak değerlendirilmesi mümkündür.
Bilgilerinize rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
Özelge: Katma Değer Vergisi Kanunu Uygulamaları açıklamalarını içermektedir. Özelgede açıklanan konu gümrük masraflarında dönem kaymasında KDV uygulaması niteliğindedir.
09.11.2016
B.07.4.DEF.0.32.10.00-130-9
Vergipedia.com internet sitesinde yayınlanmıştır. Yanlızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Vergipedia Tüm hakları saklıdır.