Yoga Ve Pilates Eğitim Faaliyetinin Vergilendirilmesi Ve Ökc Kullanıp Kullanmayacağı Hk.konulu özelgenin içeriği aşağıda verilmiştir. Vergipedia üzerinden daha fazla özelgeye erişebilirsiniz. Diğer sayfalarımızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Yoga Ve Pilates Eğitim Faaliyetinin Vergilendirilmesi Ve Ökc Kullanıp Kullanmayacağı Hk.

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

ücretsiz e-belge görüntüleyici program, e-fatura görüntületileyici program

İZMİR VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef   Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

Sayı

:

67854564-1741-340

10/07/2015

Konu

:

Yoga ve pilates eğitim faaliyetinin vergilendirilmesi   ve ÖKC kullanıp kullanmayacağı hk.

     

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 20.01.2014 tarihinde yoga ve pilates eğitim faaliyetine başladığınız, kanuni süresi içerisinde ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) aldığınız, ancak hiç kullanmadığınız, kursiyerlerinizin ödemeyi her ders sonrası yerine kur sonlarında toplu olarak yaptıkları, 07.10.2014 tarihinde işyerinize hırsız girdiği ve ÖKC’nin çalındığı belirtilerek yeni yazar kasa alma zorunluluğunun bulunup bulunmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

 

            Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37’nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu, ticari kazancın ise Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve bu kanunda yazılı gerçek (Bilanço veya işletme hesabı esası) veya basit usule göre tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.         

              Aynı Kanunun “Serbest meslek kazancının tarifi” başlıklı 65’inci maddesinde ise,

            “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

           Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.” hükmüne yer verilmiştir.

            Ayrıca, 221 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “Serbest Meslek Faaliyeti-Serbest Meslek Erbabı” başlıklı 1’inci bölümünün 1.2.Serbest Meslek Erbabı başlıklı 11’inci paragrafında, serbest meslek faaliyetinin yanında başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılmasının bu vasfı değiştirmeyeceği, serbest meslek erbabı olan bir kimsenin aynı zamanda ticari kazanç sahibi veya ücretli de olabileceği, bu durumun onun serbest meslek erbabı olma niteliğini değiştirmeyeceği açıklanmalarına yer verilmiştir.

            Ticari kazanç, esas itibariyle sermaye-emek karışımı bir kaynağa bağlı olarak doğmaktadır. Bu kaynağa bağlı olarak ve devamlı bir organizasyon çerçevesinde yapılan her türlü faaliyet ticari faaliyettir. Serbest meslek faaliyetinin ticari bir organizasyon içinde yapılması, sağlanan gelirin yapısını değiştirmez. Sadece elde edenler yönünden ticari kazanç sayılmasını gerektirir ve ticari kazanca ait esas ve hükümlere tabi olur.

            Buna göre, serbest meslek erbabı olarak yoga eğitmenliği alanında yürüttüğünüz faaliyetin yanında, ticari organizasyon kapsamında pilates eğitim merkezi işletmeciliği faaliyetinin ticari organizasyon yapısı içinde yapıldığı kabul edilerek, ticari faaliyet kapsamında değerlendirilmesi ve Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hükümleri çerçevesinde vergilendirilmesi gerekmektedir.

            3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunun 1’inci maddesinin 1’inci fıkrasında, “Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, bu Kanuna göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler.” hükmüne yer verilmiştir.

            3100 sayılı Kanuna göre perakende ticaretin devamı boyunca kullanılma mecburiyeti bulunan ÖKC, vergi matrahının tespitine esas olan bilgilerin güvenli bir şekilde kayıt altına alındığı önemli bir cihaz niteliği taşımaktadır. Bu nedenle doğabilecek suistimallerin önlenmesi ve cihazın başkaları tarafından kullanımının engellenmesi bakımından, cihazınızın kaybolduğunu, emniyet birimlerinin tutanakları, mahkeme kararı ve benzeri evraklar ile ispat ve mutad vasıtalarla ilan etmeniz gerekmektedir.

            Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde,  cihazınızın kaybolduğuna dair, emniyet birimlerinin tutanakları ile mahkeme kararı ve benzeri evrakları bağlı olduğunuz Vergi Dairesine ibraz etmeniz, Vergi Dairesinin gerekli tespit ve incelemeleri yapması ve faaliyetinizde kullanmak üzere yeni bir ÖKC alarak Kanuni yükülümlülüğünüzü yerine getirmeniz gerekmektedir.

             

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Özelge:Yoga Ve Pilates Eğitim Faaliyetinin Vergilendirilmesi Ve Ökc Kullanıp Kullanmayacağı Hk.

10.07.2015

B.07.1.GİB.4.35.18.02-1741-340

Son Güncelleme: 7 Ocak 2023 /Yoga Ve Pilates Eğitim Faaliyetinin Vergilendirilmesi Ve Ökc Kullanıp Kullanmayacağı Hk.
Yasal Uyarı: @Vergipedia , Tüm hakları saklıdır - Yanlızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Son Yorumlananlar
Top
Menu