Güne Avrupa Birliği’nin Türkiye’den alınan Gri ve Yeşil pasaportları tanımayacağı haberi ile başladık. Söz konusu pasaportlar uyarınca Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat etme özgürlüğüne sahip vatandaşlar için vizesiz seyahat etme kısıtlaması getirildiği çeşitli haber kanallarından vatandaşlarımıza duyuruldu. Haberlerde atlanılan detay ise bunun genel bir uygulama olması.
Güne Avrupa Birliği’nin Türkiye’den alınan Gri ve Yeşil pasaportları tanımayacağı haberi ile başladık. Söz konusu pasaportlar uyarınca Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat etme özgürlüğüne sahip vatandaşlar için vizesiz seyahat etme kısıtlaması getirildiği çeşitli haber kanallarından vatandaşlarımıza duyuruldu. Avrupa seyahati için vizeden muaf tutulan kişilerin de seyahatleri öncesinde ilgili ülkeye giriş izni almaları gerektiği haber içeriklerinde açıklandı.
Hangi Ülkeler Ön İzin Alacak
Basına yansıyan haberlerde atlanan en önemli husus bu uygulamanın sadece Türkiye için geçerli özel bir uygulama olmayıp şu an için 62 ülkeyi kapsaması. Yani bizim ülkemiz dışında 62 ülke vatandaşı daha yeşil ve gri pasaporta sahip olsa da Avrupa Birliği ülkelerine girişte ön izin almak zorunda kalacak.
Peki hangi ülkeler bizim gibi ön izin sistemine tabi olarak giriş yapmak zorunda:
Arnavutluk, Andorra, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Avustralya, Bahamalar, Barbados, Bosna Hersek, Brezilya, Brunet, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Dominika, El Salvador, Gürcistan, Grenada Guatemala, Honduras, Hong Kong, İsrail, Japonya, Kiribati, Macao, Malezya, Marşal Adaları, Mauritius, Meksika, Mikronezya, Moldova, Monako, Karadağ, Nauru, Yeni Zelanda, Nikaragua, Kuzey Makedonya, Palau, Panama, Paraguay, Peru, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent, Samoa, Sırbistan, Seyşeller, Singapur, Solomon Adaları, Güney Kore, Tayvan, Timor Leste, Tonga, Trinidad ve Tobago, Tuvalu, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri, Uruguay, Vanuatu, Venezuela ve Türkiye.
Yeni Ülkelerin Eklenme İhtimali Var
İçlerinde ABD ve Japonya gibi ülkelerinde bulunduğu bu 62 ülkenin ortak yanı ise hepsinin Avrupa Birliğine vizesiz giriş yapabiliyor olması. Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) olarak adlandırılan bu sistem 2021 yılında hayata geçecek olmasına karşın Birlikten yapılan açıklamaya göre listeye başka ülkelerin eklenme ihtimali de bulunuyor.
Sistemden Beklenilen Faydalar Neler?
Sistemin hayata geçirilme sebebi ise giderek artan güvenlik endişeleri. Avrupa Birliği vizesiz olarak giriş yapacak kişilerin kimliğinden emin olup bu kişileri ön kontrolden geçirmek istiyor. ETIAS sisteminin temel vurgusu güvenlik olsa da bu sistemden beklenen bir takım ek faydalar da var.
Sistemin prosedürleri ve başvuru sürelerini azaltacağı ve AB ülke sınırlarının yönetimini geliştireceği düşünülüyor. Sistem ayrıca suç ve terörün tespitine ve azaltılmasına yardımcı ve usulsüz göçe mani olacak. Son olarak AB’nin vize serbestisi politikasının güçlenmesi umuluyor.
Sisteme Ne Şekilde Başvuru Yapılacak ve İstenilen Belgeler Neler?
ETIAS başvurusunun doldurulmasının yaklaşık 10 dakika sürmesi bekleniyor. Çevrimiçi ortamda olacağından başvuranlar evrak işleriyle uğraşmak zorunda kalmayacak. Ülke vatandaşlığına göre istenen belgeler değişiyor:
Biyometrik bilgiler: Adı, Soyadı, Doğumda verilen soyadı, Doğum tarihi, Doğum yeri
Vatandaşlığınızla ilgili bilgiler: Adres, E-posta ve telefon numarası, Eğitim ve iş tecrübesi,
Ziyaret edilmesi planlanan ilk AB ülkesi, sağlık durumu,
Savaş ülkelerine veya sürgün edilen veya reddedilen yerlere seyahat ve ayrıca suç kayıtlarının da sorgulanacağı özgeçmiş ve uygunluk soruları.
Reşit olmayanların ETIAS başvurusunu yasal vasi yapmalıdır. Başka ülkelerden AB vatandaşlarının aile üyeleri akrabalık ispatı, ikamet belgesi ve diğer özgeçmiş bilgilerini ibraz etmelidir.
Başvuru Maliyeti Ne Kadar?
Açıklanan başvuru maliyeti 7 Avro kadar. 18 yaşından küçükler için başvuru ücreti alınmıyor.
Başvuru Onaylanırsa
Onaylandığı takdirde, ETIAS, 3 yıl süreyle veya pasaportunuzun süresi dolana kadar geçerli olacak.
Başvuru Reddedilirse
Bu karara itiraz edebilir veya ret sebebine göre tekrar başvuru düzenlenebiliyor.
ETIAS Başvuru İçin Düzenlenen Infografiği Sizler İçin Türkçeleştirdik. Aşağıdaki infografikten tüm başvuru
prosedürlerini özet şeklinde görebilirsiniz:
ETIAS sistemine ilişkin ayrıntılı bilgi için : ETIAS
Vergipedia.com internet sitesinde yayınlanmıştır. Yanlızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Vergipedia Tüm hakları saklıdır.
Erhan Selim
Vergi Müfettişi
Yazarımız Erhan Selim Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Ankara Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlığı’nda Vergi Müfettişi olarak görev yapmaktadır Çeşitli dillerde programlama ve yazılım bilgisine sahip olup elektronik defter ve belge ...Devamını Oku