Oluklu Mukavva İmalatı Ve Satışında Tevkifat Uygulaması
Oluklu Mukavva İmalatı Ve Satışında Tevkifat Uygulamasıkonulu özelgenin içeriği aşağıda verilmiştir. Vergipedia üzerinden daha fazla özelgeye erişebilirsiniz. Diğer sayfalarımızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü
Sayı
:
39044742-KDV.9-1110
26/07/2013
Konu
:
Oluklu mukavva imalatı ve satışında tevkifat uygulaması
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketinizin hurda kağıttan mamul oluklu mukavva (ambalaj) kağıdı imalatı ve satışı ile iştigal ettiği, üretim sürecinde kullandığınız girdinin sadece hurda (atık) kağıttan ibaret olmadığı, zaten hurda (atık) kağıdın mamul maliyeti içindeki payının %50 olduğu, hurda (atık) kağıdın kağıt hamuru haline getirilmesi ve üretilecek kağıdın cinsine, kullanılacağı sahaya göre gereken kimyasal madde ve malzemelerin de eklenmesi ve yoğun bir enerji sarfiyatı ile ortalama olarak 1,5 – 2 ton arasında ağırlığa sahip bobinler halinde banttan çıkan mamul kağıtlarınızın kutu ve masura imalatı ile iştigal eden şirketler tarafından satın alınarak yine birçok girdinin katılımı ile talebe uygun biçimde (kutuya) ambalaja dönüştürüldüğü belirtilerek, yukarıda belirtilen üretim süreci sonrasında bobinler şeklinde mamul haline getirilen ürün tesliminde katma değer vergisi tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususundaki Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9/1 inci maddesinde, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Maliye Bakanlığı’na yetki verilmiş olup, tevkifat uygulamasının usul ve esasları bu yetkiye istinaden yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile belirlenmiş olup anılan tebliğin (3.3.3) bölümünde;
“3.3.3.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı
Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi KDV Kanununun (17/4-g) maddesi gereğince KDV’den müstesnadır. Ancak, bu malların teslimi ile ilgili olarak aynı Kanunun (18/1) maddesine göre istisnadan vazgeçilmesi mümkündür.
İstisnadan vazgeçenlerin metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının tesliminde, Tebliğin (3.1.2.) bölümü kapsamındaki alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.
3.3.3.2. Kapsam
Tevkifat uygulamasının kapsamına ilişkin açıklamalar aşağıdadır.
Hurda kavramı; her türlü metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam hurdasını, bunların hurda halindeki karışımlarını, aynen veya onarılmak suretiyle üretim amaçlarına uygun olarak kullanılamayacak haldeki metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam karakterli her türlü ham, yarı mamul ve mamul maddeyi ifade etmektedir.
…
Ayrıca, hurda veya atık niteliğindeki; her türlü kâğıt, karton, mukavva, kauçuk, plastik ile bunların kırpıntıları, naylon, lastik kırıkları, cam şişe, kavanoz, otomobil ve pencere camları, cam kırıkları teslimleri de tevkifat uygulaması kapsamındadır.
Tamir ve bakımdan sonra aynı amaçla kullanılması mümkün olan kullanılmış metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam esaslı eşya teslimlerinde tevkifat uygulanmayacaktır.” açıklamalarına yer verilmiştir.
Aynı Tebliğin “Metal, Plastik, Lastik, Kauçuk, Kağıt ve Cam Hurda ve Atıklardan Elde Edilen Hammadde Teslimi” başlıklı (3.3.4) bölümünde de;
“3.3.4.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı
KDV mükellefleri tarafından Tebliğin (3.3.4.2.) bölümünde belirtilen ürünlerin, Tebliğin (3.1.2.) bölümünde sayılanlara tesliminde, (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.
Söz konusu ürünlerin teslimleri, KDV Kanununun (17/4-g) maddesi kapsamında olmayıp, genel oranda (%18) KDV’ye tabi bulunmaktadır.
…
3.3.4.2. Kapsam
Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam hurda ve atıklarının çeşitli işlemlerden geçirilip işlenmesi sonucunda elde edilen ve genellikle hurda ve atık niteliklerini kaybederek metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam esaslı malzeme imalatında hammadde olarak kullanılan mamul niteliğindeki kırık, çapak, toz, granül ve benzeri ürünlerin teslimi tevkifat uygulaması kapsamındadır.” açıklamalarında bulunulmuştur.
Buna göre, hurda (atık) kağıdın kağıt hamuru haline getirilmesi ve üretilecek kağıdın cinsine, kullanılacağı sahaya göre gereken kimyasal madde ve malzemelerin de eklenmesi sonrasında bobinler halinde banttan çıkarılmak suretiyle Şirketiniz tarafından üretim süreci tamamlanan kağıtların, kutu ve masura imalatı ile iştigal eden şirketlere tesliminde, söz konusu ürünün kırık, çapak, toz, granül gibi ürünlere benzer niteliği haiz olmaması nedeniyle tevkifat uygulanmayacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
Özelge:Oluklu Mukavva İmalatı Ve Satışında Tevkifat Uygulaması
26.07.2013
39044742-KDV.9-1110
Vergipedia.com internet sitesinde yayınlanmıştır. Yanlızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Vergipedia Tüm hakları saklıdır.