Elektronik Defter(5)
Diğer konular:
Elektronik Defter Ön Kontrolleri ve Elektronik Dokümanların Tutanağa Bağlanması
Makale Elektronik Defter Erhan SelimHatalı, eksik veya değişmiş defterlerle incelemeye gelindiğinde zayi belgesi alınmasından kaçakçılıkla itham olunmaya kadar giden oldukça zahmetli bir süreç bu defterlerin sahibi mükellefleri bekliyor. Bu sıkıntılarla uğraşmak istemeyen mükelleflerin hiçbir araca gerek kalmaksızın elektronik defterleri üzerinde gerçekleştirebilecekleri bazı ön kontroller de yok değil. Bu yazımızda biraz dikkatle uygulayabileceğiniz bu kontrollerden bahsedeceğiz. Ayrıca elektronik dokümanların tutanağa bağlanmasına ilişkin olarak bir çözüm önerisi getireceğiz. İyi haber şu ki bu yazıda anlatılan tüm kontrolleri, tutanakları, raporları yarı otomatik olarak makineye yaptırabileceğinizi göreceksiniz. Bu iş için hazırladığım ücretsiz bir program ve çalışma şeklini anlatan bir video yazının sonunda sizleri bekliyor olacak.
E-Defter Bildirim Programı ve Elektronik Defterlerin Gelir İdaresi Başkanlığına Yüklenmesi
Makale Elektronik Defter Erhan SelimBilindiği üzere, 3 No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği ile birlikte gelen değişikliklerle beraber e-Defter dosyaları ile bunlara ilişkin berat dosyalarının ikincil kopyalarının özel entegratörlerin ya da Başkanlığın bilgi işlem sistemlerinde 01.01.2020 tarihinden itibaren asgari 10 yıl süre ile muhafaza edilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Başkanlık tarafından elektronik defterlerin aktarımına ilişkin olarak E-defter Saklama Kullanıcı kılavuzu hazırlanmış olup aktarım süreci bu kılavuzda ayrıntılı olarak açıklanmıştır[1]. Kılavuz incelendiğinde aktarım sürecinde mükelleflerden E-Defter Bildirim Programı isimli bir programı kurmalarının istendiği görülmektedir. Bu yazımızda hem bu aktarım sürecini hem de bu aktarım programını hem hukuki hem de teknik boyutuyla ele alalım istedik.
E-defter İnceleme ve Denetimlerinde Sıklıkla Karşılaşılan 10 Hata
Makale Elektronik Defter Erhan SelimHiç kuşku yok ki, e-defter uzunca süredir mali hayatımızda olan artık olgun sayılabilecek bir teknoloji. Buna karşın, gerek müşavirlerin gerekse mükelleflerin bu teknolojiyi benimsediğini söylemek zor. Elbette bunda, yıllardır elektronik defter dökümü olarak excel formatlı veriler görmeye alışmış bir evrensel kümemiz olmasının katkısı büyük. Bu yetmiyormuş gibi inceleme elemanlarının ve diğer denetçilerin de e-defteri kucaklamakta isteksiz kaldığını görüyoruz.
Elektronik Defterlerinizi İmza Etmenize Karşın Beratları Süresinde Almazsanız Ne Kaybedersiniz
Makale Elektronik Defter Erhan SelimElektronik defterler zaman kritik elektronik dokümanlardır. Zamanında imza edilip beratlarının alınmaması defterin hukuki statüsünü yakından etkilemektedir.
Bu yazımızda zamanında imza edilen, en azından imza edildiği iddia edilen ancak beratları alınmayan elektronik defterlerin durumunu ele alacağız.
Elektronik Defter ve Belge Nereye Gidiyor: Elektronik Defter ve Belge Uygulamalarına İlişkin Genel Tebliğlerin Birleştirilmesi Çabaları Işığında Bir Değerlendirme – 1
Makale Elektronik Defter Erhan SelimMali Alanda Ciddi Bir Elektronik Dönüşümün Gerçekleştiğinden Bahsediliyor. Peki Elektronik Defter ve Belge Uygulaması Geriye Bıraktığımızda Dönemde Toplam Mükelleflerin Ne Kadarını Kapsıyor?