Tugs’a Kayıtlı Römorkörler İle Tugs’a Tescil Edilecek Özel Maksatlı/özel Yapılı Gemiler Listesinde Yer Alan Gemilerin İşletilmesinden Elde Edilen Kazancın Kurumlar Vergisinden İstisna Olup Olmadığı Hk.konulu özelgenin içeriği aşağıda verilmiştir. Vergipedia üzerinden daha fazla özelgeye erişebilirsiniz. Diğer sayfalarımızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
Sayı
:
B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 5-1390
24/08/2011
Konu
:
TUGS’a kayıtlı römorkörler ile TUGS’a tescil edilecek özel maksatlı/özel yapılı gemiler listesinde yer alan gemilerin işletilmesinden elde edilen kazancın kurumlar vergisinden istisna olup olmadığı.
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, sahibi bulunduğunuz römorkör, palamar botu, pilot botu ve özel hizmet teknelerinin Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı olduğu belirtilerek, bahse konu gemilerin işletilmesinden elde edilen kazancın kurumlar vergisinden istisna olup olmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.
4490 sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu ile 491 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 2 nci maddesinde, Kanunda geçen gemi kavramının ticari amaçla kullanılan her türlü yük, yolcu ve açık deniz balıkçı gemilerini ifade ettiği, aynı Kanunun 12 nci maddesinde ise bu Kanun uyarınca oluşturulan Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemilerin ve yatların işletilmesinden ve devrinden elde edilen kazançların, gelir ve kurumlar vergileriyle fonlardan müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır. 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun 816 ncı maddesinde de, tahsis edildiği gayeye uygun olarak kullanılması denizde hareket etme imkanına bağlı bulunan ve pek küçük olmayan her türlü teknenin gemi sayılacağı hükme bağlanmıştır.
23/6/2000 tarih ve 24088 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Uluslararası Gemi Sicili Yönetmeliğinin 2 nci maddesinde; tonaj sınırı aranmaksızın, yurt içinde inşa edilen gemiler, yatlar ve özel maksatlı, özel yapılı bütün gemilerin anılan sicile tescil edileceği ifade edilmiştir.
Diğer taraftan, konu hakkında 3/4/2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “5.12.1.1 Yasal düzenleme ve istisnanın kapsamı” başlıklı bölümünde;
“4490 sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu ile 491 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 5266 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle değişik 12 nci maddesinin birinci fıkrasında, “Bu Kanun uyarınca oluşturulan Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemilerin ve yatların işletilmesinden ve devrinden elde edilen kazançlar, gelir ve kurumlar vergileriyle fonlardan istisnadır.” hükmü yer almaktadır.
Bu hükme göre, 4490 sayılı Kanunla oluşturulan Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemilerin ve yatların işletilmesinden elde edilen kazançlar, faaliyetin gelir vergisi mükelleflerince (dar mükellefler dahil) yapılması halinde gelir vergisinden, kurumlar vergisi mükelleflerince (dar mükellefler dahil) yapılması halinde kurumlar vergisinden; Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemilerin devrinden elde edilecek kazançlar da gelir ve kurumlar vergisinden istisna olacaktır.”
açıklamalarına yer verilmiştir.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, tamamı Türkiye’de imal edilmiş ve Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil edilmiş olup, römorkaj ve pilotaj hizmetlerinde kullandığınız bahse konu gemilerin işletilmesi faaliyeti nedeniyle elde edeceğiniz kazançlardan dolayı kurumlar vergisi istisnasından yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
Özelge:Tugs’a Kayıtlı Römorkörler İle Tugs’a Tescil Edilecek Özel Maksatlı/özel Yapılı Gemiler Listesinde Yer Alan Gemilerin İşletilmesinden Elde Edilen Kazancın Kurumlar Vergisinden İstisna Olup Olmadığı Hk.
24.08.2011
B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 5-1390
Vergipedia.com internet sitesinde yayınlanmıştır. Yanlızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
@Vergipedia, Tüm hakları saklıdır.