Vergi Usul Kanunu (VUK) içerisinde yer alan Vergi Kanunlarının uygulanması ve ispat başlıklı madde 3 içeriğine bu yazıda yer verilmiştir.

VERGİ USUL KANUNU

Vergi Kanunlarının Uygulanması ve İspat:

Madde 3

(Değişik: 30/12/1980 – 2365/1 md.) A) Vergi kanunlarının uygulanması: Bu Kanunda kullanılan “Vergi Kanunu” tabiri işbu Kanun ile bu Kanun hükümlerine tabi vergi, resim ve harç kanunlarını ifade eder.

Vergi kanunları lafzı ve ruhu ile hüküm ifade eder. Lafzın açık olmadığı hallerde vergi kanunlarının hükümleri, konuluşundaki maksat, hükümlerin kanunun yapısındaki yeri ve diğer maddelerle olan bağlantısı göz önünde tutularak uygulanır.

B) İspat: Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır.

ücretsiz e-belge görüntüleyici program, e-fatura görüntületileyici program

Vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti yemin hariç her türlü delille ispatlanabilir. Şu kadar ki, vergiyi doğuran olayla ilgisi tabii ve açık bulunmayan şahit ifadesi ispatlama vasıtası olarak kullanılamaz.

İktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine göre normal ve mutad olmayan bir durumun iddia olunması halinde ispat külfeti bunu iddia eden tarafa aittir.


Vergipedia Mevzuat

Vergi kanunlarının uygulanması ve ispat başlıklı Vergi Usul Kanunu (VUK) Madde 3 içeriğine yukarıda yer verilmiştir. Vergipedia mevzuat sayfalarından Vergi Usul Kanunu içerisinde yer alan diğer maddelere ulaşabilirsiniz.

Madde 3 - Vergi Kanunlarının Uygulanması ve İspat

Son Güncelleme: 16 Mart 2023 /Madde 3 – Vergi Kanunlarının Uygulanması ve İspat (VUK)
Yasal Uyarı: @Vergipedia , Tüm hakları saklıdır - Yanlızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
ETİKETLER :

YORUM YAP

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yorumlananlar
Top
Menu