Reklamcılık Ve Tabelacılık Faaliyetiyle Uğraşanların Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanma Mecburiyetinin Bulunup Bulunmadığı Hk.konulu özelgenin içeriği aşağıda verilmiştir. Vergipedia üzerinden daha fazla özelgeye erişebilirsiniz. Diğer sayfalarımızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Reklamcılık Ve Tabelacılık Faaliyetiyle Uğraşanların Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanma Mecburiyetinin Bulunup Bulunmadığı Hk. 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ücretsiz e-belge görüntüleyici program, e-fatura görüntületileyici program

ŞANLIURFA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.63.15.01-3100-6

05/03/2012

Konu

:

Reklam Grafikerliği ve Tabelacılık Faaliyetiyle uğraşanların ÖKC Kullanma Mecburiyetinin bulunup bulunmadığı Hk.

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numarasında Reklam Grafikerliği (Serigrafi Dahil), Tabelacılık, Grafik ve Tabela Ressamcılığı, Işıklı-ışıksız Reklam Panosu ve Tabelacılığı ile Işıklı-ışıksız Reklam Panosu ve Tabela Montajcılığı faaliyetinden dolayı kayıtlı mükellefi olduğunuzu, söz konusu faaliyetinizden dolayı ödeme kaydedici cihaz kullanıp kullanmayacağınız konusunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

            Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunun 1/1’inci maddesinde, birinci ve ikinci sınıf tüccarların, Vergi Usul Kanununa göre fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları mal satışları veya hizmet ifalarının belgelendirilmesinde ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinde oldukları, 1/3’üncü maddesinde de, ödeme kaydedici cihazların kullanılması mecburiyetinin Maliye Bakanlığınca tespit edilen faaliyetlerle uğraşanlar hakkında uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.

            Söz konusu yetkiye dayanılarak muhtelif tarihlerde Bakanlığımızca yayımlanan Genel Tebliğlerde ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti dışında bırakılan mükellefler açıklanmıştır.

            10.02.1994 tarih ve 21845 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunun 49 Seri No’lu Genel Tebliğinin “A/4” bölümünde; “Radyo, televizyon, gazete, dergi ve benzeri basın ve politikasi/”>yayın araçları ile ilan ve reklamcılık faaliyetleri ile iştigal edenler.  Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerinde belirtilen fatura veya perakende satış fişlerini düzenlemeleri şartıyla ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyeti dışında bırakılmaları uygun görülmüştür.”denilmektedir.

            Öte yandan, 1997/2 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanmaları Mecburiyeti Hakkındaki İç Genelgede; Bakanlığımıza tanınan yetkiye dayanılarak, reklam grafikerleri (serigrafi dahil) tabelacılar, grafik ve tabela ressamları, ışıklı-ışıksız reklam panosu ve tabelacıları ile ışıklı-ışıksız reklam panosu ve tabela montajcılarının ödeme kaydedici cihaz kullanmayı gerektiren bir başka işi birlikte yapmamaları, satışları ve hizmet ifaları Vergi Usul Kanununa göre fatura ile belgelendirmeleri şartıyla ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinin dışında bırakılmıştır.

            Bu bağlamda; yapmakta olduğunuz Reklam Grafikerliği (Serigrafi Dahil), Tabelacılık, Grafik ve Tabela Ressamcılığı, Işıklı-ışıksız Reklam Panosu ve Tabelacılığı ile Işıklı-ışıksız Reklam Panosu ve Tabela Montajcılığı faaliyetinizin yanında ödeme kaydedici cihaz kullanmayı gerektiren bir başka işi birlikte yapmamanız ve satışlarınızı ve hizmet ifalarınızı Vergi Usul Kanununa göre fatura ile belgelendirmeniz şartıyla Ödeme Kaydedici Cihaz kullanma mecburiyetiniz bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Özelge:Reklamcılık Ve Tabelacılık Faaliyetiyle Uğraşanların Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanma Mecburiyetinin Bulunup Bulunmadığı Hk.

05.03.2012

B.07.1.GİB.4.63.15.01-3100-6

Son Güncelleme: 7 Ocak 2023 /Reklamcılık Ve Tabelacılık Faaliyetiyle Uğraşanların Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanma Mecburiyetinin Bulunup Bulunmadığı Hk.
Yasal Uyarı: @Vergipedia , Tüm hakları saklıdır - Yanlızca kaynak gösterilerek kullanılabilir.
Son Yorumlananlar
Top
Menu