Sünger KDV Oranı Nedir?

?

Bu yazımızda sünger KDV oranı belirlenirken 2023 yılı ve sonraki yıllarda dikkat edilmesi gereken hususları değerlendireceğiz. Sünger teslim ve ithalinde uygulanması gereken KDV oranını bu yazımından öğrenebilirsiniz.

Sünger Nedir?

Sanıldığının aksine sünger çoğunlukla doğal bir ürün değildir. Sentetik süngerin ana maddesini genelde poliüretan oluşturmaktadır. İmalatta özellikle yatak gibi ürünlerin imalatında kullanılan sünger bu kapsamda değerlendirilmesi gereken süngerlere örnektir. Bunun dışında deniz süngerleri de ticari bir ürün olarak kullanılabilmektedir. Deniz süngerleri özellikle doğallığı nedeniyle cilt ve bebek bakımında tercih edilebilmektedir. Bu tarz süngerler denizden çıkartılıp kurutulduktan sonra kullanıma hazır hale gelmektedir.

Sünger Nerelerde Kullanılır?

Süngerler çok farklı sektörlerde kullanılabilmektedir. Poliüretan süngerler örneğin mobilya üretiminde kullanılmaktadır. Süngerlerin dansitesi arttıkça daha sert daha kalın sünger grupları elde edilmektedir. Poliüretan sünger inşaat sektöründe bir yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sünger ses yalıtım içinde tercih edilen bir ürün olma niteliği taşımaktadır. Günlük hayatta en çok temas edilen sünger tipi ise bulaşık süngerleridir.

Bulaşık Süngeri KDV Oranı Nedir?

Konya Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 08.01.2014 tarih ve 37009108-130[28. Md.-2013-1535]-5 sayılı özelgede bulaşık süngeri ile ilgili açıklamalarda bulunulmuştur:

TGTC nin 39. Faslında “Plastikler ve Mamulleri” tanımlanmıştır. Bu fasıla ait 39.21 tarife pozisyonu “Plastikten diğer plakalar, levhalar yapraklar, filmler, folyoler ve şeritler” i kapsamaktadır. Basitçe dikdörtgen (kare dahil) şeklinde kesilmiş süngerler yapıldıkları plastik maddelere göre bu pozisyona ait GTİP No’larında yer almaktadır.

Bu fasıla ait “39.24.90 Diğerleri” tarife alt pozisyonu kapsamındaki eşyalar arasında ise kenarları düzeltilmiş veya diğer şekillerle işlem görmüş dikdörtgen (kare dahil) şeklinde kesilmiş süngerler ile şekline göre kesilmiş rejenere selülozdan süngerler de bulunmakta ve bu pozisyona ait “3924.90.00.00.19 Diğerleri” GTİP No’su kapsamındaki eşyalar arasında yer almaktadır.

Buna göre, bulaşık süngeri ve temizlik süngeri 2007/13033 sayılı BKK eki listeler kapsamında yer almadığından ithal veya teslimi genel oranda (%18) KDV ye tabi bulunmaktadır.

Buna göre bulaşık süngeri teslim ve ithalinde %18 oranında KDV uygulanması gerekmektedir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken husus bulaşık süngerlerinden bahsedilirken bu ürünün plastikden mamul bir ürün olduğuna yönelik yapılan vurgudur.

Mobilya ve Yapı Malzemesi Olarak Sünger Teslimlerinde KDV Oranı

Akustik sünger, ses yalıtım süngeri, döşemelik sünger teslimlerinde KDV oranları listesinde yer alan (I) ve (II) sayılı liste kapsamına giren farklı bir belirleme söz konusu değildir. Bu yüzden bu tarz sünger teslimlerinde %18 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.

Sünger KDV Oranı

Süngerden Mamul Ürünlerin Teslimi

Ordu Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü tarafından verilen 13/07/2011 tarih ve B.07.4.DEF.0.52.10.00-005-13 sayılı özelgede sünger ve elyaftan mamul yatak teslimlerinde uygulanması gereken KDV oranı aşağıdaki gibi açıklanmıştır:

Öte yandan, 2009/14812, 2009/14881 ve 2009/15081 sayılı Bakanlar Kurulu Kararları ile  yapılan düzenlemelerde bu kararların eki listelerde 9404.21 ve 9404.29 alt tarife pozisyonundaki eşyalar sayılmıştır.

TGTC  nin 9404.21 alt tarife pozisyonunda “Gözenekli kauçuktan veya plastik maddelerden olanlar (kaplanmış olsun olmasın) (şilteler)”, 9404.29 alt tarife pozisyonunda ise “Diğer maddelerden olanlar (şilteler)” tanımlanmıştır. TGTC’nin ;

– 9404.21 tarife alt pozisyonu, “Kauçuktan ve plastik maddelerden şilte (yataklar), kaplanmış olsun olmasın ile yatak için sünger veya delikli kauçuktan belli ebatlarda kesilmiş ve kaplanmış olsun olmasın şilteler (yataklar)”,

– 9404.29 tarife alt pozisyonu ise, “Pamuk, yün, at kılı, kuş tüyü, sentetik lifler ve benzerlerinden hazırlanmış yaylı veya yaysız şilteleri (yataklar)”,

kapsamaktadır.

TGTC  nin     9404.21,29 tarife alt pozisyonundaki GTİP      numaralarında tanımlanan pamuk,  yün, at kılı, kuş tüyü, sentetik lifler ve benzerlerinden hazırlanmış, sünger veya delikli kauçuktan, plastikten, elyaftan vb. maddelerden belli ebatlarda kesilmiş ve kaplanmış olsun olmasın şilteler-yataklar-döşekler ile yaylı ve yaysız şilteler-yatakları 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu kararıeki listelerde yer almadağından teslim veya ithalinde genel oranda (%18) katma değer vergisi uygulanması gerekmektedir.

Anlaşılabileceği üzere süngerden mamul eşyanın tesliminde de ayrıksı bir durum ortaya çıkmamış ve %18 oranı üzerinden KDV hesaplanması gerektiği açıklanmıştır. 

Deniz Süngeri KDV Oranı Nedir?

Deniz süngerinin diğer sünger ürünlerine nazaran doğal bir ürün olduğunu yazımızın önceki bölümlerine açıklamıştık. Buna karşın deniz süngeri teslimlerinde genel orandan farklı bir oran yani indirimli oran uygulanmasını gerektirir bir düzenleme bulunmadığından deniz süngeri teslimlerinde de %18 oranı üzerinde KDV hesaplanması gerekmektedir.

ETİKETLER :

YORUM YAP

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
Menu